Цветница /живопис/

29.03.2007г. / 08 25ч.
Аз жената
Цветница /живопис/

Наближава Цветница, светлият християнски празник, който припомня посрещането на Иисус Христос с палмови клонки в Иерусалим. В този ден празнуват всички хора с имена на цветя.

Галерия “Арт Муза” /на ул. “11 август” 23, 19.03 -05.04.2007 /с изложбата на Калин Ангелов, запланувана специално да обхване събитието, е създала подходяща атмосфера на празника Цветница. Залата е изпълнена с платна, ¾ които са натежали от огромни букети цветя, искрящи с пролетна светлина.

Художникът с мощно живописно чувство и порой от импресионистични мазки изгражда колекция от живи изображения, неповторим образ на действителността, видяна в същинската й духовна стойност, преживяна и преосмислена. Реалните обекти, които изпълват платната са взети от заобикалящата ни среда, но са изстрадани в процеса на познание и самопознание на света.

Природата /пейзажа/, видяна в естествената й форма и място или привнесена в бита /натюрморта/ са обект на неговото внимание от любов към творението и преклонение към техният Създател.

Заразяващата сила и енергия на платната се доближава до тази на Ван Гог и Пикасо, а необикновената и богата цветност кореспондира с автори от световната художествена история като Матис и Сезан. Светлината в картините на Калин Ангелов е необикновена – тиха и спокойна, иде негде извътре и в противовес на експресивна живописна повърхност уравновесява впечатлението.

Художникът е пряк ученик и продължител на проф. Николай Русчуклиев. Той е 38 годишен, а излага в галерия “Арт Муза” 26-та самостоятелна изложба. Характерно за него е, че прави експозиции в цялата страна, а в София е представян до сега 7 пъти в галерии като “Средец”, “Сезони”, “Ирида”, “Витоша” и др.

Коментирай