Музей на световното хумористично изкуство

30.03.2007г. / 09 08ч.
Аз жената
Музей на световното хумористично изкуство

1 април – Денят на шегата и на лъжата опашата – е на особена почит в българската столица на хумора – Габрово. С тази дата са свързани много важни събития от историята на града.

На “лъжовния” 1 април 1972 г. в Габрово се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната “визитна картичка” на града, чрез която славата му се разнася не само по планетата Земя, а и сред звездите.
На 1 април 1976 г. украинският астроном от Кримската астрофизическа обсерватория Николай Черних открива малка планета в Космоса и я именува на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции. Новооткритата планета получава регистрация и името ГАБРОВО в Центъра за малки планети на Смитсоновата астрофизическа обсерватория, САЩ.

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които “спастрянето е по-спорно от печеленето”. И макар че икономисват от всичко, за приятели и почитатели на хумора никога не пестят добри думи и дарове.
Така е и тази година, в която Домът на хумора и сатирата навършва 35 години. По традиция този празник – Ден на шегата и рожден ден на ДХС и на планетата Габрово – се отбелязва с весело тържество, интересни изяви, музика, подаръци, почерпка по габровски и много гости. И тази година екипът на Веселата къща подготвя приятни изненади за всички почитатели на хумористичното изкуство, които ще му гостуват по случай празника.

Съвсем по габровски домакините предлагат на своите гости един забавен “Коктейл за душата”, забъркан от равни дози музика, песни, танци и изящно изкуство, обилно гарниран с усмивки и добро настроение. В тържествения концерт на 29 март ще вземат участие представителният детски ансамбъл “Габровче”, а изненада за гостите ще поднесе сборна дамска формация от Дома на хумора. За гостите ще отворят врати и всички изложбени зали на Дома, представящи творби от най-ценните колекции, съхранявани в художествения фонд “Хумор на народите” на ДХС, както и гостуващи изложби по случай празника.

  • “Бащи на българската карикатура” – творби от началото на XX век
  • “Дарено с любов” – българска и чуждестранна графика, рисунка и скулптура
  • “Сатирична палитра” – българска живопис и скулптура
  • “Бразилия в карикатури” – изложба-дарение на Христо Попов
  • “Митът Димитър Казаков – Нерон” – гостуваща изложба от ХГ – Ловеч
  • “Уловени мигове от фотографа Явор Мичев” – художествена фотография
По случай рождения си ден Домът на хумора и сатирата гостува и в други градове на страната и чужбина с представителни колекции от своя богат художествен фонд “Хумор на народите”:
  • В Художествения музей на гр. Сургут (Русия) – с тематична изложба карикатура “Адам и Ева”;
  • В Художествената галерия на гр. Ловеч – с изложба живопис на Наум Хаджимладенов;
  • В АИР “Боженци” – с изложба карикатура “Европа мечтае за България”;
  • В МБАЛ “Д-р Тота Венкова” Габрово – с изложба “ЕвроСапиенс или ЕС през погледа на карикатуристите”.
По случай рождения си ден и своята 35-годишнина, Домът на хумора и сатирата поднася своя подарък към всички любители на хумористичното изкуство и обявява 1 април за Ден на отворените врати. Посещението на всички постоянни и временни изложби ще е безплатно както за габровци, така и за гостите на града. Заповядайте и се забавлявайте!

Коментирай