Честито на победителите!

02.04.2007г. / 15 56ч.
Аз жената
Честито на победителите!

На специална церемония в понеделник, в зала “София” на столична библиотека бяха обявени имената на победителите във вторият традиционен конкурс “Блага вест” наградите на вторият годишен конкурс “Блага вест” 2007. Конкурсът е инициатива на фондация “Покров богородичен” и порталът “Православие България”. Тази година темата бе “Моето отворено писмо”.

На награждаването организаторите припомниха за смисъла на празника Благовещение и изразиха надежда, че конкурсът носи неговото светло послание. Пламен Сивов – изпълнителен директор на фондация “Покров богородичен” разказа за историята на конкурса и за формата “отворено писмо”, в който той се провежда тази година. Госпожа Люба Георгиева – директор на отдел “Християнско наследство” в Столична библиотека също се обърна към гостите и участниците и подари на наградените деца по един брой от списание “Християнче в новият век”. За приповдигнатата атмосфера допринесоха момчетата от хора на Софийската духовна семинария, които изпълниха няколко песнопения и Силвана Павлова, която рецитира откъс от поемата “Благовещение” на Сергей Аверинцев.

Журито в състав: Отец Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм “Света София”, Проф. Климентина Иванова, катедра “Кирилометодиевистика” към СУ “Св. Климент Охридски”, Илиана Александрова, отговорен редактор на седмичник “Православие БГ”, Антоанета Добрева, редактор в електронно списание “Литернет” и помощник редактор на електронен бюлетин “Литернет” и Горан Благоев, автор и водещ на предаването “Вяра и общество”, Българска национална телевизия мотивира избора си и разказа повече за критериите от които се е ръководило.

Гергана Станчева – координатор на програма “Поклоннически туризъм” във фондация “Покров Богородичен” – разказа за първата награда в конкурса – която тази година е пътуване по избор от поклонническите пътувания, организирани от фондация “Покров богородичен”.

За съжаление се оказа, че част от наградените не присъстват на церемонията, защото са от провинцията – организаторите обещаха, че те ще получат наградите си по пощата.

Тази година в конкурса имаше и една голяма допълнителна награда. Митрополит Йосиф награди един от участниците във възрастовата група до 18 години с пътуване за негова сметка до Индианаполис, щата Индиана, САЩ, от 16 до 22 юли 2007 година, когато ще се проведе Епархийската младежка конференция “Моят живот в Христа” и Епархийски годишен събор.

Господин Пламен Сивов – изпълнителен директор на фондация “Покров богородичен” каза, че дядо Йосиф се е свързал с него, за да съобщи името на участника, който получава неговата награда – това е Ангел Воденичаров. Той присъстваше на награждаването и бе искрено развълнуван от наградата. Той е семинарист в ІV семинарски/11 клас на Софийска духовна семинария “Св. Йоан Рилски”. Сред официалните гости уважили събитието бяха: проф. Иван Желев – директор в дирекция вероизповедания и Отец Поликарп – основател и първи игумен на Руенският манастир “Св. Иван Рилски” край село Скрино и основател на първото в България православно радио “Сион”.

Коментирай