Седмица на гората

03.04.2007г. / 13 06ч.
Аз жената
Седмица на гората

Горският фонд от общата територия на страната е 33 %. Това нарежда България на 9-то място след страни като Швеция, Испания, Франция, Германия, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на пресконференцията по повод Седмицата на гората /2-8 април 2007 г./. Тази година тя се провежда за 82-ри път.

Общата горска площ на България възлиза на 4, 1 млн. хектара, от които 3, 4 млн. хектара са покрити с гори. През последните 50 години са залесени 1, 5 млн. хектара горски култури. Водещите цели на тези залесявания са били увеличаване площта на българските гори, тяхната производителност и борба с почвената ерозия.

Богатият опит в стопанисването на горите и дивеча, професионализмът на лесовъдите и богатото биологично разнообразие са силните страни на българското горско стопанство, подчерта министърът на земеделието. Сред основните приоритети в горската дейност са увеличаване на площите на горите и провеждане на реформата в горското стопанство.
Очаква се новият Закон за горите да влезе в сила в началото на 2008 г. Според него се предвижда да бъде учредена една Национална борса за дървесина, да бъде увеличено финансиране на горския сектор и да се улесни инвестирането в него.

Министър Кабил награди представители на медиите за техния принос към горската тематика и обективното отразяване на проблемите свързани с българската гора. Подобни награди се връчват за първи път.

Коментирай