Сладко от люти чушки и кълбъсъ са победителите в „Съхрани родния вкус“

Невероятни рецепти с история

08.12.2017г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Сладко от люти чушки и кълбъсъ са победителите в „Съхрани родния вкус“

След изключително трудна и оспорвана надпревара между близо 1500 предложения от цялата страна, Лидл България, заедно с шеф Манчев и шеф Шишков, избраха не един, а два продукта, открояващи се най-силно със своя уникален вкус. Така през пролетта на 2018 г. пушената кълбъсъ и сладкото от люти чушки ще станат част от продуктовата линия на веригата с висококачествени продукти от български производители „Родна стряха“ – така всички клиенти на бранда ще могат да се убедят в уникалните им вкусови качества. Едновременно с това те ще донесат на своите автори и парична награда от 10 000 лева.

Зад нестандартните вкусове на двете рецепти стоят две дами, всяка от които с различна история. Мария Иванова от с. Асеново, област Плевен, е пазителят на 3-вековна рецепта, по която се прави небезизвестната асеновска пушена кълбъсъ. Тя идва от кухнята на банатските българи и е пренесена в България преди близо 300 години от АвстроУнгарската империя.

Изключителна наслада за небцето носи и сладкото от люти чушки – на мирис създава очакване за нещо солено, след което се разгръща като сладко-лютиво. „Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки“, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас.

Главни действащи лица в кампанията „Съхрани родния вкус“ бяха шеф Манчев и шеф Шишков, които обиколиха цяла България, за да открият най-впечатляващите родни вкусове.

„За нас това беше вълнуващо пътешествие не просто из традициите и историята на българската кухня, но и из българската народопсихология като цяло. Защото всяка кухня отразява характера на своя народ“, обобщава впечатленията си шеф Иван Манчев.

„Оказва се, че българската кухня е област, в която много ревностно пазим своите традиции и ги предаваме на следващите поколения. Има приемственост, което е изключително ценно“, коментира и шеф Таньо Шишков.

Двамата разказват, че са „срещнали“ прочутото българско гостоприемство – навсякъде ги посрещат изключително топло, с домашен хляб и люти чушки. Срещат се с много колоритни хора – различни по професия, възраст и кулинарни предпочитания, но всички те обединени от една обща кауза, а именно – да пазят родния вкус.

Коментирай