Снимка: Az-jenata.bg
Традиционният кулинарен конкурс на Az-jenata.bg събра голям интерес от страна на читателите, за което сме ви изключително благодарни!
Във вкусната надпревара се включиха много участници, а споделените от вас рецепти надхвърлиха 400!
Победители в конкурса станаха Анелия Терзиева, Дарина Николова, Мария Симова и Искра Калчева.
След края на конкурса проявихме малко любопитство за техните кулинарни тайни и любими ястия, и вижте какво ни отговориха те в кратко интервю.
Анелия Терзиева, победител в конкурса с рецептата „Бабината баница с мая“.
Как разбрахте за кулинарния конкурс на Az-jenata.bg?
Следя сайта редовно, особено статиите с кулинарна насоченост. Често участвам в игрите и винаги изпращам рецепти за традиционния коледен конкурс!
Каква е тайната на перфектното ястие според Вас?
Тайната на перфектното ястие според мен е да вложим в него частица от себе си. Дори тези, които не са добри кулинари, ще получат чудесен резултат в кухнята, стига да вложат нужното старание и да вярват, че приготвят най-вкусното ястие на света.
Ако трябва да сме по-конкретни и се насочим към качествата на самата храна, разбира се, тайната е в съставките. Дори и семпли или малко на брой, но висококачествени продукти гарантират добро ястие. За това допринасят и подправките, баланса на вкусовете и текстурите и не на последно място, добрата визия на ястието.
Солено или сладко?
Първосигнално бих казала „сладко“, но обичам да хапвам и приготвям и доста солени ястия, особено тестените произведения и ястията с месо.
Иначе тръпката е в сладкишите. Там си личи „майсторлъка“, необходима е повече предварителна подготовка и т. н., предизвикателството е по-голямо сякаш, а и резултатът много често е вълшебен. Сладкишите изкушават всеки!
Любимото Ви ястие за приготвяне е...?
Въпреки че, както казах обожавам сладкишите и с радост и много любов ги приготвям, без да броя калориите в тях, любимото ми нещо за правене са хлябовете, баниците, домашните печива. Няма нищо друго, с което може да се сравни усещането за тестото. Самият процес на месене, втасване, тези малки магии, които правят хляба уникална храна са тези, които и първоначално ме запалиха по кулинарията. А и няма човек, който да може да устои на домашно приготвен и току-що изпечен хляб, нали?
Дарина Николова, победител с рецептата „Празнична питка „Слънчоглед“.
Как разбрахте за кулинарния конкурс на Az-jenata.bg?
За конкурса разбрах от Фейсбук страницата на Az-jenata.bg.
Каква е тайната на перфектното ястие според Вас?
Човек да готви с желание и любов към храната.
Солено или сладко?
Солено.
Любимото Ви ястие за приготвяне е...?
Нямам любимо ястие за приготвяне. Обичам храната и се забавлявам, докато готвя.
Искра Калчева, победител с рецептата „Джинджифилова коледна торта“.
Как разбрахте за кулинарния конкурс на Az-jenata.bg?
Редовно следя сайта Az-jenata.bg и разбрах за конкурса. Хареса ми идеята му и реших да взема участие в него.
Каква е тайната на перфектното ястие според Вас?
Дори и да не си професионалист, ястието винаги може да се получи перфектно, ако е приготвено с много страст и любов. Когато човек готви, според мен, той трябва да остави частица от себе си в гозбата, която приготвя. Само тогава може да се получи перфектната комбинация между усилието, което влагаш и насладата, която виждаш в очите на хората.
Солено или сладко?
По принцип, обичам и двете неща, но определено надделява сладкото. Може би защото съм и перфекционист в живота, сладкарството е това, което най-приляга на моя темперамент. Обичам да извайвам всеки детайл до крайност, а и животът е по-сладък с щипка захар.
Любимото Ви ястие за приготвяне е...?
Казано честно, не мога да откроя ястие, което ми е любимо, тъй като обичам постоянно да експериментирам. Изпробвам различните видове кухни и се опитвам да разнообразявам традиционните рецепти.