В банята съм

09.11.2007г. / 10 29ч.
Аз жената
В банята съм

Кажи ми какво държиш в банята си, за да ти кажа какъв си ти. Кратък наръчник за любителите на еко бани.

Преди да подхванеш тази статия, отиди в банята – разгледай какво има по рафтовете, надникни в шкафа, под мивката и дори на най-затънтеното място. Или поне си помисли за всички неща, които държиш там.

Хващам се на бас, че все на някой рафт има поне един продукт на Nivea, Dove, Palmolive, Fa, Head & Shoulders, Gillette (забравените да ме извинят). Рекламата е вездесъща. Тя до такава степен е обсебила медийното пространство, че някак неусетно и като че ли съвсем естествено в банята се появява някой от рекламираните продукти.

Но замислял ли си се дали този продукт върши нещо полезно за теб или просто много ти се иска косата ти да е бляскава и жива, а кожата – опъната и нежна като от рекламата. Ако погледнеш съдържанието на тези продукти, в повечето случаи ще откриеш смесица от парабени, фталати, етери на гликола (за които се знае още от 80-те, че са канцерогенни, причиняват стерилитет и се натрупват в кръвта), алкилфеноли, формалдехид и изкуствени аромати. Надали някоя от тези съставки, ще свърши нещо полезно за кожата или косата ти. Но да спрем до тук - не че няма какво повече да се каже, но ако тръгна да изброявам всичките негативи, ще ти омръзне да четеш.

На какво още значи да обръщаш внимание...

Шишенца с помпичка. Удобни са, спор няма, но от гледна точка на начин на производство и възможност за рециклиране са пълна отврат. Ако вече си имаш такова чудо у дома, поне го използвай многократно.

Опаковки. Хвърляй по едно око на материала, от който са направени. Естествено по-добрият избор е стъклото, но е факт, че повечето опаковки са пластмасови. За предпочитане са пластмасовите опаковки от мономатериали като полиетилен или полипропилен, тъй като те се рециклират по-лесно. Избягвай полистиренът и най-вече ПВЦ-то. Има и опаковки, които могат дори да се компостират (пластмаса от царевица или соя), само че такива у нас още не се намират.

Икономичните опаковки са друг вариант за редуциране на отпадъците. Вярно ще вземеш наведнъж по-голямо количество от даден продукт (като например опаковка от 12 ролки тоалетна хартия вместо от 4), но пък за по-дълго време няма да ти се налага да мислиш за ново зареждане.

Тоалетна хартия. Имай предвид, че естественият й цвят не е нито бял, нито розов, нито оранжев - всичко това се получава с бои. И въпреки че се смята за свръх луксозно тоалетната хартия да има аромат на борче или цветя, по-добре заложи на нещо по-просто, но поне без изкуствени аромати, идващи от синтетични съединения на нефтена основа.

Клечки за уши. В повечето случаи това са малки пластмасови тръбички с навит памук от двата края. Нито стават за рециклиране, нито се разграждат. По-добрият избор - клечки с памук, навит около дървена вместо пластмасова пръчица. Като се замисля – като бях малка такова нещо май нямаше, а за целта се използваше кибритена клечка, на която се навиваше памук.

Самобръсначки за еднократна употреба. Само BIC продават по 10 милиона на ден. Нали се сещаш къде отиват след краткия си живот. Ако искаш банята ти да е в синхрон с природата, снабди се със самобръсначка за многократна употреба или още по-добре – с някоя от онези, на които се сменят само ламичките – много по-шик са.

Гъба за тяло. В повечето случаи материалите, от които се правят гъбите, са синтетични – полиуретан, полиетилен или найлон. Имаш алтернатива – естествена гъба – морска или растителна – доста по-приятни са на допир. А естествената пемза си остава най-добрата грижа за краката.

Четка за зъби. Според зъболекаря ми четката за зъби трябва да се ползва най-много 3 месеца, след това се подменя с нова. Като умножим цялото население на земята (изключваме тези, на които още не са им поникнали зъби и тези, на които вече са им опадали) по 4 четки на година, се получава планина от пластмаса. Американците могат да се похвалят с няколко по-еко варианта на четката за зъби – със сменяема главичка, с дръжка от рециклирана пластмаса, от целулоза. Тъй като при нас тези алтернативи все още ги няма, можем поне да помислим за повторна употреба - някои хора си правят гривни от старите четки. Обаче пък съвсем наскоро видях четка за тоалетната със сменяема глава – ей на това му се казва цивилизация.

Ароматизатор. Уф, че мирише! - както се казва в една реклама. Вярно, откакто се нанесоха новите съседи от долния етаж, в банята ми смърди на пържен свински дроб, защото отдушникът е вързан към тяхната кухня, но дори и при това положение не бих си сложила ароматизатор (може би е крайно време да си оправя вентилатора). Синтетичните аромати могат да предизвикат главоболие, замайване, алергични пристъпи, депигментация на кожата, силна кашлица и повръщане, дразнения на кожата. Те могат да окажат влияние върху централната нервна система и да причинят депресия, хипер активност или раздразнение. Ако държиш да ти е ароматизирано (и то не на свински дроб),  пробвай с етерични масла или изсушени цветя.

Завеса за баня. Най-разпространени са завесите от винил или полиестер – все синтетични материи, които откъдето и да ги погледнеш са голяма гадост за околната среда. Макар и в ограничен асортимент, се предлагат завеси от памук и лен. С две ръце сме за ленените – естествена материя, при производството, на която не се използват вредни химикали.

Дано да ти хванах вниманието с тези простички идеи.

От Gorichka.bg

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Desi ( преди 11 години )
Естествено по-добрият избор е стъклото, но е факт, че повечето опаковки са пластмасови. Е това ме разби! А съклото според вас как се рециклира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар