Рецепта за домашни фалафели

Освен вкусни, нахутените топчета са и полезни

18.07.2022г. / 12 22ч.
Мария Василева
Снимка: личен архив на автора.

Снимка: личен архив на автора.

В разгара на летните дни прекарваме все повече време навън и често посягаме към леки, вегетариански ястия. Ще ви дадем едно предложение как сами у дома да си направите любимите фалафели.

За родина на фалафела се смята Египет, въпреки че той е силно повлиян от индийската кухня.

Традиционният начин на сервиране е в пита (арабски хляб), като тя служи като джобче, в което се поставят фалафелите – получава се нещо като загънат сандвич. Нахутените топчета се сервират със туршии, люти и таханови сосове. На изток, фалафелът е традиционна улична храна, като той е любим на вегетарианците по целия свят. Може да се използва и като мезе, и като основно ястие.

А ето и нашето предложение за домашни фалафели.

Ще са ви необходими следните продукти:

  • Нахут (суров) – 300 г;
  • 1 яйце;
  • 2 филии стар хляб (може и от лимец);
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 глава лук;
  • ½ ч. л. сода за хляб;
  • ½ ч. л. сол;
  • ½ ч. л. кимион;
  • 1 връзка магданоз;
  • олио за пържене.

За соса:

  • 1 ч. ч. кисело мляко;
  • 2-3 лъжици майонеза или заквасена сметана;
  • щипка сол;
  • 1 ч. л. зехтин или олио;
  • няколко капки лимонов сок;
  • 1 скилидка чесън.

За да пристъпите към приготвянето на фалафелите, първо ще трябва да накиснете суровия нахут за една нощ. На сутринта, или по обед, го сварете за около 40-50 минути. Ще познаете, че е готов, когато поомекне. Изплакнете го и докато правите това, опитайте се да отстраните люспичките, но няма да е проблем и ако не го направите.

Следващата стъпка е да смелите нахута – най-добрият метод да направите това е с машинка за месо, ако нямате такава – използвайте блендер, чопър, дори пасатор (аз направих така).

Добавете яйцето, солта и содата. Нарежете на ситно лука, чесъна, магданоза, натрошете хляба, и прибавете към сместа. Замесете не много големи топчета, изпържете ги в сгорещено олио. Ако желаете да употребите по-малко мазнина – използвайте обикновен тефлонов тиган (не дълбок за пържене), и изсипете само 2-3 с. л. мазнина (колкото да покрие тигана), разнесете със силиконова четка.

За соса:

Наситнете чесъна, размесете всички съставки и оставете в хладилник. По този начин сосът ще помогне за по-бързото охлаждане на фалафелите.

Можете да комбинирате с айрян. Сервирайте за обяд, за вечеря или за приятно мезе, докато гледате любимия си сериал. Да ви е сладко!

Опитайте още:

Коментирай