Кекс с ядки и какао

Можете да го хапвате както за закуска, така и за следобедно хранене

23.07.2022г. / 12 08ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

На всички ни е познат въпросът: „Какво ще има за закуска?“. Понякога срещаме доста трудности да отговорим на това иначе лесно питане. Закуската трябва да е питателна, засищаща, ароматна и да ни подготви за предизвикателствата на деня. Кексът си остава фаворит на малки и големи. Можете да го приготвите в традиционна форма; да го изпечете в тава, под формата на сладкиш (по желание можете да го сиропирате) или пък да го направите в алуминиева форма за хляб. Изборът е ваш. За да бъде обаче той по-полезен, можете към базовите съставки да добавите ядки, сушени плодове или какао. Днешната рецепта е именно такава. Ако вече се питате какво ви е необходимо, ето ги и съставките:

  • 2 ч. ч. брашно;
  • 4 броя яйца;
  • 1 ч. ч. кисело мляко;
  • ½ ч. ч. олио;
  • 1 ч. ч. захар;
  • 2 с. л. какао;
  • 50 г микс – сурови ядки и червени боровинки;
  • 1 ч. л. сода за хляб;
  • 1 ч. л. бакпулвер.


Започваме приготвянето на кекса, като в голяма купа смесим яйцата (добре е преди това да сме ги извадили от хладилника, за да са на стайна температура) и захарта. След като тя се разтвори добре, добавяме олиото. Изсипваме содата в киселото мляко и добавяме към получената смес. Идва ред на сухите съставки. В брашното слагаме бакпулвера и го пресяваме. Добавяме бавно към сместа от яйца, захар и кисело мляко. Прибавяме какаото. Наситняваме ядките, прибавяме и тях. Разбъркваме добре. Получената смес изсипваме в намаслена тавичка (за целта използваме малко количество масло или олио, което можем да разпределим равномерно със силиконова четка). Печем на 180 градуса, в предварително загрята фурна. За да е напълно готов кексът, ще са необходими около 25-30 минути печене. Проверяваме дали е готов, като използваме клечка за зъби или дървено шишче. Може да сервираме, като залеем със сладко, поднасяйки с чаша кисело мляко. Друг вариант е в чинията, в която е кексът, да добавим и топка сладолед. Да ви е сладко!

Вижте още:

Коментирай