20 март – Ден на франкофонията

20.03.2008г. / 09 32ч.
Вергиния Генова
20 март – Ден на франкофонията

Седмицата от 14 до 24 март е обявена за седмица на френския език и на франкофонията, а 20 март е Международен ден на франкофонията. Всички имащи привилегията да разбират езика на любовта могат да отбележат подобаващо този ден.
Както днес, така и през цялата седмица, Френският културен институт е предвидил богата културна програма. Смело можем да заявим, че хората, които работят за популяризация на френската култура у нас се трудят много упорито през цялата година, така че българите, стига да искат, да могат да се докоснат до многообразния свят на френското изкуство.

Днес ще бъде и обявяването на така наречената Каравана на десетте думи, която ще представлява сформиране на различни художествени ателиета, свързани с избраните десет френски думи. Ателиетата ще се ръководят от професионалисти.
Театралната къща Мариета и Марионета е партньор на проекта в България.

Ще има следните ателиета:
Български приказки – френски думи – спектакъл на френски език, но на български приказки с участието на деца и възрастни.
Ще бъде и ден за рисуване на открито в парка за любителите на изобразителното изкуство.
А най-музикалните ще могат да се включат в създаването на песен на десетте думи, която ще бъде озаглавена “Анти-празнодумие”.
Тази година бяха избрани следните думи: boussole, apprivoiser, jubilatoire, parable, passerelle, rhizome, s’attabler, tact, toi, visage.

Най-добрите български курсисти, изучаващи френски език пък ще се състезават в написване на предизборен трактат, в който да употребят горепосочените думи.
По време на цялата седмица ще бъдат връчвани награди на най-изявилите се в различни изкуства – от написване на стих, до цял маратон по писане, който се проведе на 14 март.

А в Националната галерия по чуждестранно изкуство ще бъде открита изложба от гравюри на Шагал.
Дори да не сте имали привилегията да изучавате френския език ще бъдете приятно изненадани от любовта и всеотдайността, с която професионалистите от френския културен център правят достъпно за всички френското културно наследство.

(Снимка: Париж, Джадала Мария)

Коментирай