Шествие на природозащитници посреща Барозу в София

28.03.2008г. / 12 45ч.
Аз жената
Шествие на природозащитници посреща Барозу в София

На 28 март 2008 г. от 16.30 часа в градинката между Народното събрание и Софийския университет “Св. Климент Охридски” се инициира гражданско присъствие, което в последствие ще прерасне в шествие.

Акцията е по повод посещението на Жозе Мануел Дурау Барозу и има за цел да привлече вниманието на Европейската комисия върху липсата на действия от страна на българското правителство срещу незаконното изграждане на ски съоръжения в района на Седемте рилски езера, част от европейската екологична мрежа “Натура 2000”. Въпреки установените нарушения на общо 9 закона и 2 европейски директиви, министърът на околната среда и водите отказва да прекрати незаконното строителство и да разпореди възстановяване на засегнатите територии.

Младежки организации от своя страна са изпратили покана-апел до Жозе Барозу още на 20 март, но официален отговор все още не е получен. С изпратеният документ се изразява желанието на младежите за среща с председателя на Европейската комисия, на която да му бъде представено искреното намерение за сътрудничество. Ентусиазирани от участието на България в Европейския съюз, те обещават да работят за укрепването на демокрацията, справедливостта и солидарността в Европа.

Гражданското присъствие се организира от “Граждани за Рила” и коалицията от 30 неправителствени организации “За да остане природа в България”, като ще бъде подкрепено и от младежките организации изпратили апела до Жозе Барозу. През следващата седмица официално ще бъде внесена и петиция до Европейската комисия, както и жалба до Европейския парламент, съпроводени от подписите на повече от сто хиляди българи в защита на Рила. Тези документи ще отразяват основните закононарушения в България на директивите на европейското законодателство, касаещи опазването на околната среда и биоразнообразието.

Коментирай