Руският балет “Моисеев” ще гостува в Пловдив и Варна

15.04.2008г. / 13 18ч.
Аз жената
Руският балет “Моисеев” ще гостува в Пловдив и Варна

Световноизвестните звезди от Държавния академичен ансамбъл за народни танци на името на Игор Моисеев пристигат в България, за да изнесат два зрелищни спектакъла – на 24 май 2008 г. в Пловдив и 26 май 2008 г. в морската столица Варна. Това съобщи на специална пресконференция вчера, 14 април, в София Елена Щербакова – народен артист на Русия и директор на балет “Моисеев”.

Големите руски артисти идват у нас по покана на продуцентска компания Арт БГ, за да почетат 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство и Деня на славянската култура и писменост (24 май).

След 30-годишно отсъствие от българската сцена балет “Моисеев” се завръща в годината на руската култура в България като обещава едно незабравимо шоу, пленяващо със своята пищност, сила и емоционален заряд. Пред българския зрител ще се разкрие в цялото си величие красотата на руската култура, изкуство и народно творчество.

“Традиционно България и Русия поддържат чудесни взаимоотношения. Убедена съм, че това не се дължи единствено на исторически стечения на обстоятелствата и добра дипломация. Нашите две държави споделят общо славянско културно наследство, имат сходна душевност и топли сърца. С нетърпение очакваме да се срещнем на живо с нашите български приятели от Пловдив и Варна” сподели радостта си Елена Щербакова.

Вече десетилетия професионалните артисти от балет Моисеев изнасят концерти из целия свят като тази година България е специална част от световното турне на състава, което включва още САЩ, Полша, Индия и др.

Държавният академичен ансамбъл за народни танци на Русия е първият в света професионален колектив за народни танци, основан на 10 февруари 1937 г. Той носи името на създателя си Игор Моисеев - легендарен хореограф и народен артист на СССР.

В репертоара на балет “Моисеев” влизат танцови миниатюри, хореографски картини, сюити, едноактови балети, в това число по музика на големите руски композитори симфонисти Чайковский, Мусогорски, Глинка, Римски-Корсаков и Бородин. ##

Държавен академичен ансамбъл за народни танци на Руската федерация – Балет “Игор Моисеев” е основан през 1937 г. като първата професионална фолклорна танцова трупа в света. Нейният основател е видният руски балет-майстор и хореограф, професор, народен артист на СССР, многократен лауреат на ленински и Държавни награди Игор Александрович Моисеев. Повече от половин век този голям артист е символ на високо професионално и в същото време изключително искрено и сърдечно изкуство.

Репертоарът на танцовата трупа съдържа около 300 танца на народите по света. Това жанрово разнообразие позволява трупата да се смята за истински Академичен театър на фолклорните танци. Обръщайки се към фолклора, трупата на Моисеев представя на сцената силата, красотата, величието и грандиозността на руската култура и изкуство. Трупата изпълнява великата мисия да сближава хората, предизвиквайки човешката искреност и откровеност.

През 1943 г. за първи път в световната практика Игор Моисеев организира школа – студио за фолклорни танци. Виртуоз и майстор, способен да овладява различни стилове и характерни методи на танцуване, той започва работа с малка група ентусиасти като постепенно възпитава професионалисти с голяма артистична култура. Това, което Моисеев започва през 1937 г., може да се определи като танцувална енциклопедия на човешкия живот. 

През 1967 г. трупата получава името Академична танцова трупа. До този момент Балет Игор Моисеев е единствената школа за обучение на собствени кадри, позната и като танцувалната формация с най-голям брой изпълнители в целия свят.

Трупата организира концерти в много страни по света, съпътствани навсякъде с триумфален успех. Игор Моисеев е първото артистично сдружение, установило културна връзка между СССР и страни от останалия свят. В рамките на мащабно турне през 1945 г. балет Игор Моисеев се изявява на сцената на Финландия, Австрия, Чехословакия, България, Югославия, Полша, Унгария.

Предавайки своите послания чрез универсалния език на танца, представленията на Игор Моисеев са своеобразен пратеник на приятелството и взаимното разбирателство между различните народи. Китай, Франция и Великобритания, Египет, Ливан, САЩ, Канада, Япония, Израел са само някои от страните, в които балет Моисеев изнася незабравими спектакли.

Творческото търсене в сферата на фолклорните танци е основното кредо на Балет Игор Моисеев, както и на всички театрални артисти и преподаватели от школата на Моисеев.

През 2001 г. Балет Моисеев триумфално обиколи Унгария, Гърция и Португалия, участва в Международния Фестивал на изкуството “Киприя”, в рамките на който бе даден благотворителен концерт.

Една от спирките в световните турнета на балет Моисеев е Фестивалът на изкуството “Деметрия” в Солун ( Гърция ). Участието на този фестивал, който има над 100-годишна история и все още привлича най-известните музикални групи под своята егида, е доказателство за изключително високото признание на трупата по света.

През 2005 г. Балет Моисеев направи голям концертен гастрол във всички големи градове на САЩ, след което взе участие в XX фестивал “Априлска пролет” в Северна Корея. Там балетът бе отличен с първа награда.

На 10 юни 2004 г. в Болшой Театър в Москва Балет Моисеев чества с гала концерт 80-годишнината от артистичния живот и изкуство на Игор Моисеев – великият хореограф на XX и XXI век.

На 21 януари 2006 г. трупата чества изключително събитие – 100 години Игор Моисеев в Двореца Кремъл. Световни звезди на изкуството и културата идват да почетат юбилея на Моисеев като вземат участие в гала представление.

На 10 февруари 2007 г. балетът на Игор Моисеев чества 70-та годишнина с две гала представления в концертна зала “Чайковски”.

Още за балета и основателя му на Kafene.bg

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Неделчо ( преди 11 години )