Събития по случай Световния ден на Земята

22.04.2008г. / 11 05ч.
Аз жената
Събития по случай Световния ден на Земята

По случай днешния Световен ден на Земята – 22 април, Коалицията от екосдружения и организации “За да остане природа в България”, организира разнообразни събития и шествия из цялата страна, с които ще бъде почетена нашата синя планета.

В София между 14 и 20 часа ще бъдат изградени няколко информационни пункта, където ще можете да се информирате по различни теми:
в градинката между СУ и Парламента – за чиста и зелена градска среда
на ъгъла на бул. “Витоша” и бул. “Патриарх Евтимий” – за вредите от цианидните технологии при рудодобива и проекта АЕЦ Белене
на пл. “Света Неделя” – за презастрояването на Черноморието
на “Попа” – за велоалеите в София
пред Народния Театър – за Национален парк Рила, ски-курортите и алтернативния туризъм.
на езерото Ариана се открива фотоизложбата “Земята отдолу”.

Точно в 16 часа започват нестандартни състезания между градския транспорт, кола и колело от кварталите към центъра.

В 17.30 часа в двора на Софийския Университет се организират дискусии или т. нар. форум театър, който ще се занимае с проблемите и решенията на вело-транспорта.
Темите: Основни велосипедни потоци в града, Национална политика за велосипедна мобилност в градовете и извън тях, Как да накараме повече хора да карат колело?.

След форума следва традиционното от години велошествие, на което са поканени всички велосипедисти, пешеходци и съмишленици на велоидеята. Стартът е от 19 часа със сборен пункт двора на Ректората, а маршрута ще премине през “Попа” – пилоните на НДК – бул. “Витоша” – ул. “Граф Игнатиев” – Сцената в Борисова градина.
Там именно ще е заключителната част на празника с концерта Музика за земята, в който ще се включат групите Попара feat, Арабел Караян, D2, Root Souljah, Футбол и шахмат, Гологан, Гласове и още други.

Събитията във Велико Търново, Варна, Пловдив и Габрово ще се проведат на площадите пред общините им.

Организатори:
Коалиция За да остане природа в България, Екологично сдружение За Земята, Сдружение Велоеволюция, Фондация ЕкоОбщност, Гражданска група Граждани за Рила, Българска фондация Биоразнообразие, Информационен и учебен център по екология, Университетски клуб за опазване на природата UNECO, Коалиция БелеНЕ,

Отделно от 19 часа на езерото с лилиите в Борисовата градина се организира акция: Да целунем Земята! По този начин организаторите и всички ентусиасти ще отдадат своята любов към природата, за да укрепят връзката си със земята и да почерпят сила и мъдрост от нея. Акцията е отворена за всички желаещи да се присъединят.

 Прочети още:
Циливилизацията е виновна

Коментирай