Варненци реагират срещу изсичането на дървета в града

05.05.2008г. / 16 25ч.
Аз жената
Варненци реагират срещу изсичането на дървета в града

“Основният проблем е липсата на политика от страна на община Варна по отношение на зелените площи”, каза за радио “Фокус” – Варна Владимир Михайлов от “Граждани за Рила”. В подписката, инициирана от сдружение “Зелена Варна”, заради сечта в централната градинка “Севастопол” във Варна, са се включили вече над 1900 варненци. По сведения на природозащитниците, състоянието на зелените площи в морската столица от 2002 година е незадоволително.

“Около 30% по-малко зеленина е имало в този период, а сега е много по-оскъдна, заради прекомерното строителство в града ни”, допълва Владимир Михайлов. На общественото обсъждане, предвидено за 7 май 2008 г. в община Варна, природозащитниците ще поставят наболелите въпроси за строежите на магазини и жилищни сгради, както и за прекомерния трафик във Варна. Природозащитниците алармират още, че прекаленото застрояване в града води до нарушаване на екологичното равновесие, а отделените вредни газове са предпоставка за екологична катастрофа.

“Проблемът с трафика може да се разреши само ако бъдат затворени централните улици за личните автомобили, да се наложат високи еко-такси и центърът на Варна да е зона само за пешеходци”, казва още Владимир Михайлов.
Информация на агенция “Фокус”

Десетте стъпки за запазването на българската гора

Коментирай