“Усмихни се на съседа!” казват от Габрово

06.05.2008г. / 13 19ч.
Аз жената
“Усмихни се на съседа!” казват от Габрово

Под това мото ще преминат II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство “Изток-Запад” – Габрово 2008, чийто организатор е Домът на хумора и сатирата. Международната изява е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора.

След обявяването на 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог всяка една от 27-те страни-членки на ЕС подготви свой оригинален проект за нейното отбелязване. Националният проект на България е наречен “Къща” – като символ на обединение, традиции и национални ценности, на толерантност и стремеж към диалог, на присъединяването и приноса на България към европейската традиция. Той се координира от Министерството на културата, финансиран е от Европейската комисия и предвижда провеждането на редица международни прояви, обединяващи участници от различни страни.

Дейностите са разделени тематично според помещенията в традиционната българска къща. В “кухнята” ще се демонстрират и дегустират типични ястия от националните кухни. В “работния кабинет” ще се провеждат творчески ателиета, срещи и анкети. В “музикалната стая” ще се изнасят концерти. В “библиотеката” на почит ще са изданията и медиите. В “дневната стая” около кръглата маса ще се правят срещи и дебати. В “гостната” ще бъдат подредени изложби на художници и фотографи, а на “двора” на къщата ще се изнасят представления и артистични програми.

Домът на хумора и сатирата е партньор на Министерство на културата в осъществяването на националния проект и се включва в него с интересна среща на хумористи от Европа под мотото “Усмихни се на съседа!”. В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора в Габрово гости на Веселата къща ще бъдат 8 творци-художници от 7 европейски страни – Лудо Годерис (Белгия), Марие Плотена (Чехия), Жан-Морис Боск (Франция), представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас (Литва), Вангелис Павлидис (Гърция), Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев (Македония) и Ивайло Цветков ( България).

Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май 2008 г. с кръгла маса на тема: “Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. На 17 май 2008 г. от 10.30 часа в Парка на смеха ще се проведе атрактивна арт-акция на открито, където художници ще рисуват на живо, музиканти ще изпълняват характерни мелодии за всяка представена европейска страна, а млади кулинари ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия. После празникът ще се пренесе в “гостната” на Дома на хумора, където в 11.30 часа ще бъде открита сборната изложба на 8-те гостуващи художници-карикатуристи “Културното разнообразие – европейско богатство”.

Участниците във II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство “Изток-Запад” ще бъдат гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото “Лев година храни”.

Изложба “Жената в обществото” се открива в Русе

Коментирай