Село Баница ви кани на конкурс „На баница в село Баница 2008”

06.05.2008г. / 13 32ч.
Аз жената
Село Баница ви кани на конкурс „На баница в село Баница 2008”

Село Баница се намира в северозападната част на България, на 120 км от София и на 17 км от Враца. Разположено е долу в ниското, в равното, под сами Балкан баир с трите вековни дъба - ориентир на кервани в миналото за пътниците към Оряхово и обратно към Враца, годините на които никой не знае. Селото прилича досущ на вито гнездо, на тепсия прилича, в която баница се прави, та за туй някой казват, че от там му било името…

Други пък казват, че името си носи от чудноватите баници, които открай време и до ден днешен жените майсторят – било на кравай вити, на къдрици нагърчени или налагани с препечени на шпора олби, та човек хапне ли един път от тях, усеща, че е хапнал най-сладкото от всички най-сладки работи …

А може би е наречено така заради лековитата минерална вода, бликаща в центъра на селото, заради която много хора идват от близо и далече да пият и да си правят бани.

Ежегодният конкурс „На баница в село Баница”  започва през 2000 г. по идея на банинчанина Петър Александров, който установява, че никъде в България няма село с такова име. Той е и основен спонсор на мероприятието. Първата година в изложбата се представят 7 баници пред 15-20 души публика, но с течение на времето вкусното състезание прераства в истински празник на традициите в селото.

През 2007 г. кулинарните състезателки вече са 41, а публиката  е  неколкократно по-многобройна.  Вкусните участнички са най-разнообразни: сладки и солени, сухи и млечни, с разнообразен пълнеж – сирене, тиква, праз, ябълки, зеле.

По традиция се канят официални гости – кметове на съседни общини и депутати. Чест гост на конкурса е и певицата Грета Ганчева, която е родена тук. За празничната атмосфера се грижат фолклорни групи от местното читалище и от съседни села. Прави се изложба на  ръчно тъкани дантели и бродерии от местните жени. За любителите на книгите отваря щанд с литература на етнографска и битово-фолклорна тематика от Врачански издателства.

Връчват се три награди: за най-оригинална, за най-вкусна и за най-хубав външен вид.

Вижте още:
64 баници завъртяха бабите от село Баница
Национален събор на любителите-хороигралци

Коментирай