Пъстрата майска програма на Чешкия център за 2008 г.

07.05.2008г. / 09 56ч.
Аз жената
Пъстрата майска програма на Чешкия център за 2008 г.

Международен фестивал за документални филмиЕдин свят
Филмовият фестивал “Един свят” е уникален по своя характер и едновременно с това престижен форум, на който под формата на дискусии, прожекции и срещи се разглеждат въпросите за човешките права в Европа. Програмата обхваща най-значимите качествени филми, направени през изминалата година от разследващи документалисти и активисти, в които вниманието е насочено към наболели проблеми свързани с недемократичните режими, глобализацията, нетърпимостта между етносите и др. подобни. По този начин се подава комплексна и балансирана информация, дава се възможност за по- дълбоко вникване в зависимостите и важните международно-политически и обществени теми. Целта е обществото да бъде запознато, ангажирано и убедено в идеите за демокрация и безопасен свят.
Фестивалът “Един свят” се провежда в Чехия вече десета година. Юбилеят ще бъде отбелязан в 11 световни метрополиса. В сътрудничество с чешките посолства, Чешките центрове и местни партньори, през 2008 г. фестивалът ще е гост не само в София, но и в Брюксел, Букурещ, Лондон, Любляна, Мадрид, Париж, Ню Йорк, Киев, Виена и Вашингтон.
В София “Един свят” ще се проведе от 7 до 11 май 2008 г. Освен прожекции на документални филми, тематично насочени към процесите на демокрация в страните от бившия Източен блок и на настоящи огнища на напрежение в Ирак, Бирма, Северна Корея и др., в програмата е включена изложбата на чешкия фотограф Ян Шибик – станал свидетел на множество жестоки събития и войни. В рамките на фестивала зрителите ще могат да видят над 50 филма, които ще бъдат показани в Чешкия културен център, Френския институт, Полския институт, Евро Инфо Център, НДК и Дома на киното.
7 – 11 май., ЧЦ, Дом на киното, Френски институт, Полски институт, Мултимедийна зала България – Корея в НДК
Вход с билети, детските прожекции безплатни

Ян Шибик – “Дяволът в нас
“Дяволът в нас” е първата изложба на световноизвестния чешки фотограф Ян Шибик, която ще гостува в София от 7 до 13 май 2008 г. в Дома на киното в София. Неповторимите му 65 композиции ще са достъпни за всички гости на първото издание на международния фестивал за документални филми за човешките права “Един свят”.
Българските посетители на изложбата могат да се срещнат лично с фотографа и да се запознаят с артистично-реалистичните снимки, отразяващи конфликтите в Палестина и потресаващите картини на болните от СПИН. През 2005 г. Шибик запечатва разрушаващата вълна в Шри Ланка, отразява абсурда на комунизма в Северна Корея, погребението на Папа Йоан Павел Втори във Ватикана и това на Арафат в Рамала, заминаването на израелските жители от Газа и последиците от урагана Катарина в Ню Орлеанс.
Откриване: 7 май, 18 ч., Дом на киното
7 – 13 май 2008 г.

Иржи Вовес – “Memories
Иржи Вовес е роден на 4.1.1945 г. в гр. Пардубице (ЧР). От 1963 до 1969 г. е студент във факултета по Архитектура на пражката Политехника, а от 1969 до 1971 г. в Академията за изящни изкуства в Прага. В творчеството си се ориентира към живописта, рисунката, графиката и сътворяването на пространствени проекти. Занимава се също така с илюстрации, графично оформление на книги и каталози, сценография и реализация на обществени площи.
Рисунъкът му е изключително обработен, има оформено чувство за монументална композиция и педантично спазва правилата на изобразителното изкуство. Погледът вниква в глъбините на изучавания обект. Рисунките и графиките приближават към света на тишината, в който са сътворени пространства за дълбоки размишления.
Творбите му са показвани самостоятелно или на съвместни изложби в Чехия и в чужбина (Германия, Великобритания, Дания, Франция, Италия, Унгария и др.).
“... Насоката на образния замисъл е диалог на автора със спомените. Обвързан е с обезпокоителната безкрайност на времето. Разпилените записи от личните спомени се проектират в съзнанието му като необятно сито от спомени на отдавнашни човешки съдби. Разпознава в тях свидетелства от човешките стъпки свързващи миналото и настоящето.” – Иржи Шетлик
“Характерна черта в творчеството на Йржи Вовес е цикличността. Видоизменя и разработва един мотив във всевъзможни варианти. От имагинативната образна поетичност на 70-те години постепенно на преден план за автора излизат въпросите насочени към човешкото съществуване. Заедно с това изчезва и фигуративността и предметността и навлиза абстрактната символика, като всеобхватно изразяване на философски запис или послание.” – Надя Ржехакова
“Вовес е предубеден застъпник на класическото разбиране за образ и значението му в днешно време. Изследва значението и силата на картината чрез традиционни технологии и методи, чрез рисунка и живопис съсредоточени към прецизен и труден начин на обработка. В този смисъл пространството в картината изпъква като диалектична случка разкриваща и скриваща съществуващото. В интригуваща полемика с тази даденост, на границата на видимото и невидимото, възникват и живеят най-вълнуващите творби на автора.” – Моймир Хорина
Откриване: 12 май 18 ч., Кафе Галерия Прага, ЧЦ, ул. “Раковски” 100
12 май – 27 юни 2008 г.

Вера Стухелова – “Лично пространство
Нова Загора е поредната спирка, където ще гостува “Лично пространство” на чешката фотографка Вера Стухелова. От началото на годината фотоизложбата беше успешно показана в градовете София, Кюстендил и Русе.
Експозицията обхваща подбор фотографии от шест цикъла на авторката: “Писма” (2004-2007), “Фото илюстрации” (2004-2007), “Интимност” (2005-2007), “Сън” (2005), “Лично пространство” (2003), “Жени” (2005-2006).
14 май – 31 май 2008 г., Художествена галерия “Руси Карабиберов”, гр. Нова Загора

Големите български гласове
Генерална репетиция пред публика на уникални български солисти и хорове, под ръководството на диригента Илия Михайлов.
Илия Михайлов е роден през 1974 г. в София. Завършва Софийското музикално училище и Консерваторията в Лозана, Швейцария, със специалност контрабас. През 1997 г. получава пълна стипендия от световноизвестната академия “Джулиард Скуул”, Ню Йорк, където изучава оркестрово дирижиране при Росен Миланов – втори диригент на Филаделфийската филхармония, както и контрабас при проф. Юджин Левинсон.
“Големите български гласове” е арт-институция, създадена от Здравко Михайлов през 1971 година, а от 1990 носи настоящото си име. От 1999 година неин музикален директор и диригент е Илия Михайлов. Състояща се от три хора – мъжки класически, смесен и женски народен хор, всеки от които е със собствен облик, репертоар и солисти, вече тридесет години “Големите български гласове” представят на света най-доброто от българската певческа и хорова традиция.
Новите проекти на организацията целят да пренесат българското музикално изкуство в третото хилядолетие, запазвайки традицията и съчетавайки я със съвременните арт-форми.
17 май 18 ч., ЧЦ

Иржи Стах – “Natura magica
“Natura magica“на Иржи Стах ще бъде част от тазгодишната инициатива “Нощ на музеите” в Благоевград. Фотоизложбата ще гостува на Регионалния исторически музей, който на 17 май ще отвори вратите си по тъмно за своите посетители.
17 май 21 ч., Регионален исторически музей в Благоевград
18май – 17 юни 2008 г.

Видео клубКитка
ЧР, 2000 г., 78 мин., реж. Ф. А. Брабец
Океан от цветове и емоции в седем магически филмирани балади на К. Я. Ербен от сборника му “Китка”. Цветове и емоции, които могат да се видят където и да е и когато и да е, дори и днес, защото са в човешките страсти, любови, желания и мании...
Филмът печели три награди от фестивала “Златен лъв” в Чехия и наградата на Чешката академия за кино и телевизия (CFTA) за най-добър филмов плакат за 2000 година.
28 май 18 ч., Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”, ул. “Кракра” 15

Оранжев четвъртък в Лилав салон
8 май, 21 ч., Симеон ЩеревАнтони Дончев дуо
Симеон Щерев – флейта
Антони Дончев – пиано

15 май, 21 ч., гостува Frantisek Kop Quartet
Франтишек Коп – саксофон
Петър Маласек – пиано
Павел “Bady” Зборжил – ударни инструменти
Мартин Лехки – бас китара

Франтишек Коп, саксофонист, е възпитаник на Консерваторията “Ярослав Йежек” в Прага. От 80-те години свири с най-известните джаз формации в Чехия. По време на отбиването на военната си служба в Армейския художествен състав създава първата си група “Зеленият квартет”, преименувана по-късно в “Naima”, която три години подред (1987-1989) печели наградата за най-добра чешка джаз формация.

“Frantisek Kop Quartet” е основан през 1995 г., когато за първи път се появява на сцена на известния международен фестивал “Пражка пролет”. През 2000 г. квартета издава високо оцененият от критиката албум “Twinkle”. В сегашния си вид групата разполага с невероятен изпълнителски и композиционен потенциал, а за високото ниво и стабилитета освен Франтишек Коп допринасят и другите нейни членове – пианиста Петър Маласек, бас китариста Мартин Лехки и Павел “Bady” Зборжил (барабани). Стиловият диапазон на изпълняваните композиции (предимно авторски) е достатъчно широк, поради инспирацията им от различни музикални влияния (блус, фънк, латино, free). В този си състав това е една от най-добрите чешки групи в областта на модерния джаз.

22 май, 21 ч.,
Петър Момчев – саксофон
Шибил Бенев – китара
Александър Леков – бас китара
Димитър Димитров – барабани

29май, 21 ч., Стефан Вълдобрев и приятели
На сцената заедно със Стефан ще излезе и група от десет елитни музиканти, между които: Иван Лечев (китари), Михаил Йосифов (тромпет), Велислав Стоянов (тромбон), Ирина Валентинова (цигулка), Веселин Веселинов – Еко (бас), Милен Кокушаров (пиано) и много други. Вечерта ще включва различни музикални стилове – балкански ритми, цигански мотиви, циркови маршове, джаз импровизации, латино теми, класически прелюдии – инструментална музика, звучала в някои от най-популярните театрални спектакли през последните години. Очаква ви и приятно преаранжирана поп музика!

(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)
тел.: 981 39 10; тел. “Програмен отдел”: 981 39 05

Коментирай