“Живо наследство 2008” – 15 проекта за опазване на българския фолклор

14.05.2008г. / 11 16ч.
Аз жената
“Живо наследство 2008” – 15 проекта за опазване на българския фолклор

За втора поредна година българският букмейкър финансира проекти, които възстановяват и съхраняват фолклорното и културно богатство на България. Те са 15 на брой, избрани с конкурс, и ще бъдат представени чрез кампанията “Живо наследство 2008” през май, юни и юли. Те са различни по своята същност, като обединяващото в тях е фолклорната им историческа стойност, активното участие на местните жители и желанието им да изградят мост между миналото и идните поколения.

1. гр. Симитли – Обучение на медникари с цел съхраняване и предаване на по-младото поколение на умения за изработване на медни котли, тави, тиганчета, казани, джезвета и други медни изделия за домакинството. Проучване, събиране и анализ на исторически данни за този занаят в Западна България.

2. гр. Оряхово – Разработване и реализация на танцова постановка “Крайдунавска импресия” с народни хора за духов оркестър по музика на Дико Илиев и в съпровод на духов оркестър.

3. гр. София – Проучване и разучаване на детски фолклорни игри, изпълнение и демонстрация по време на фолклорен празник.

4. гр. Кюстендил – Издирване и популяризиране на кукерските традиции и обредност от Кюстендилския край. Сформиране на кръжок за изработване на кукерски маски и амулети.

5. гр. Шумен – Възкресяване чрез нов аранжимент на стари градски песни по издирени ноти, свързани с музикалната история на Шумен.

6. гр. Хасково – Проучване, описване и представяне на старинни детски фолклорни игри и играчки. Изработване на играчки и кратък видеофилм.

7. с. Гарван, община Силистра – Изучаване на местни обреди при изработването на хляба – питка за кръстник, коледен кравай и др. Ремонт и пускане в експлоатация на местната мелница с близо 100-годишна история.

8. с. Брегово, област Видин – Издирване и представяне на танцови изпълнения от местния фолклор.

9. гр. Смолян – Създаване на ателие за работа с текстил и плъст (специфичен способ за обработка на вълна). Изучаване и скициране на местни архитектурни стилове от XVIII и XIX век.

10. гр. Ловеч – Събиране и популяризиране на автентични облекла и съхранение на шивашките традиции от региона, чрез създаване на ателие. Участниците ще бъдат обучени в техниките на бродиране, тъкане, апликиране и др.

11. гр. Провадия – Проучване и описание на 15 скални манастира на територията на община Провадия. Пълно фото заснемане и картотекиране. Изготвяне на карта и издаване на книжка.

12. гр. Бургас – Съхраняване, развитие и популяризиране бита на Кавакли и Тарфа (двете съставни махали на днешния кв. Долно Езерово, Бургас), чрез откриване на постоянна експозиция с облекла и вещи на местното население и работилница за претворяване на традиционни изделия в сувенирен вариант.

13. с. Дългач, община Търговище – Обучение на деца в придобиване на умения за изработване на традиционните за българи и мохамедани аксесоари с мъниста, дантели, плетива на една кука и продължаване на традициите на двата етноса. Програмата цели и осмисляне на свободното време на младите хора.

14. с. Стара Кресна – Изучаване, опазване и оживяване на текстилния занаят и традицията на домашното тъкачество, което с неповторима изработка и краска отличава местните конопени и вълнени черги, килимени черги, халища или кебета, козяци и плъсти.

15. с. Калояново, област Пловдив – Възстановка, събиране и записване на данни за местните обичаи, празници и обреди през втората половина на XIX и първата половина на XX век.
Възстановяване на обичаяСватба в Калояново”, три танцови изпълнения и две игри и издаване на сборник с народно творчество.

Всеки един от 15-те проекта ще направи официално представяне в своето населено място, чрез организирано мероприятие със свободен достъп на желаещите граждани. Букмейкърската къща и ФРГИ ще се включат активно в провеждането на тези събития по места.
гр. Симитли – Изложба и открит урок по медникарство, 14 май, 12 часа, Медникарска работилница
гр. Оряхово – Постановка с народни танци в съпровод на духов оркестър по музика на Дико Илиев, 23 май, 18:30 часа, читалище “Надежда 1871”
гр. София – Детски фолклорен празник, 24 май, 11 часа, Борисовата градина (открита сцена)
гр. Кюстендил – Кукерски карнавал и откриване изложба на кукерски амулети и маски, 28 май, 17 часа, читалище “Братство”
гр. Шумен –Възстановка на градска вечеринка – концерт, 31 май, 11 часа, Общинска художествена галерия “Елена Карамихалева”
гр. Хасково – Открит урок за игрите и играчките, 1 Юни
с. Гарван – Откриване на реставрираната стара мелница; демонстрация по месене на хляб, 7 юни, 9 часа, ул. “Първа” № 10
с. Брегово – Малки концерти с характерни за региона фолклорни изпълнения и танци, 10 юни, 10 часа, читалището на с. Кошово
гр. Смолян – Откриване на ателие за работа с текстил и рисунки на местни архитектурни стилове, 13 юни, 15 часа, ул. “Коста Аврамиков” № 2
гр. София – Фото изложба “Живо наследство”, 15-30 юни, пред Народен театър “Иван Вазов”
гр. София – Фолклорен фестивал “Живо наследство” – представяне на 15-те проекта, 22 юни, 12 часа, Южен парк, голямата сцена
гр. Ловеч – Изложба и ретро ревю в художествената галерия, 24 юни, 13 часа, ул. “Васил Левски” № 1, кв. Вароша
гр. Провадия – Откриване на фотоизложба в Ламбовата къща на ул. “Светослав Обретенов” № 3, 17:30 часа; демонстрация по катерене и спускане в крепостта Овеч, 27 юни, 11 часа
гр. Бургас – Откриване на постоянна етнографска експозиция на облекла и вещи и изработване на фолклорни сувенири, 2 юли, 10 часа
с. Дългач – Откриване на изложба от аксесоари с мъниста и плетива на една кука, 10 юли, 11 часа
с. Стара Кресна – Откриване на изложба и демонстрация по тъкане, 16 юли, 11 часа, кметството
с. Калояново – Премиера на фолклорна танцова постановка “Сватба в Калояново”, 22 юли, 19 часа, салон на читалище “Искра”.

“Живо наследство 2008” се провежда в рамките на мащабния социален проект “Печелиш и помагаш”, и отново е разработен съвместно с автора на темата – фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Възстановяването и съхраняването на фолклорното и културно нематериално богатство на една държава са изключително важни за запазване на националната идентичност на всеки народ. Това подтикна “Еврофутбол” да финансира проекти, които имат за цел да проучат и подържат живи традициите на нашите предци.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Ира ( преди 11 години )
Айде, не гледаме инициативата, а пак намерихме кусури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Илка ( преди 11 години )
"българският букмейкър финансира проекти, които възстановяват и съхраняват фолклорното и културно богатство на България"Какъв абсурд - поне езикът да си бяхме съхранили! Поне в този "анонс"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар