Ванга, нейните събратя и измамникът – Спас Попов

21.05.2008г. / 13 31ч.
Аз жената
Ванга, нейните събратя и измамникът – Спас Попов

Не е случайно, че повече от десет години след смъртта на Ванга на книжния ни пазар продължават да се появяват книги за живота и дейността на знаменитата българска ясновидка. Дарбата й, колкото явна, толкова и необяснима, винаги ще интригува читателя, ще го кара да търси нови и нови източници, които разказват за пророческия й талант, за способността й да прониква зад видимия и познаваем наш свят, зад прекалено рационалния възглед за човешкия живот и неговите обвити в тайнственост проявления.

Книгата на Спас ПоповВанга, нейните събратя и измамникът” е и сполучлив, и оригинален опит да се хвърли повече светлина върху изключителния феномен, наречен Ванга.

Сполучлив, защото в продължение на цели 28 години, непосредствено или чрез хората, които са я посещавали, чрез близки до ясновидката, каквито са някои нейни съседи, някои служители в петричката община и в местната милиция, авторът, който е и журналист, е проследявал изумителната й дейност и интересната й житейска съдба.

Живо, сърцато, но и с подчертано изследователска страст Спас Попов се е интересувал от всичко, което е ставало с пророчицата и покрай пророчицата. Срещите и разговорите му с писателя Николай Хайтов, с касиера на Ванга С. Величков, с дългогодишния й приятел и съсед Сл. Андонов и кварталния отговорник Д. Митрев, с президента на нейната фондация А. Манчев и с много други тясно обвързани с нея хора разкриват не само загадъчната й дарба, обстановката, в която се е трудила и живяла, а и нещата, на които се е уповавала и в които е вярвала. Рисуват независимия и силния й характер, душевното й благородство, етиката в нейните помисли и постъпки, хуманизма в отношенията й с другите. Разкриват възгледите, философията на човека, дошъл на тоя свят със специалната мисия да бди над хората, да им помага в трудни, в критични за тях моменти със съвети и напътствия, с незнайно как и откъде получени знания.

Новото и оригиналното в книгата е подходът на автора – стремежът му да разгледа ясновидската дарба на Ванга не изолирано, не сама за себе си, а на фона и на други световноизвестни личности, като Волфранг Месинг и Джуна, Кашпировски и Чумак, грузинецът Тамаз Чеишвили и българката Слава Севрюкова, които по различно време и чрез различни паранормални умения и начини са проявявали феноменалните си способности. И чиято дейност е още едно трудно оспоримо доказателство, че в нашия, уж ясно дефиниран от науката живот има уникални по своя характер явления, на които съвременните изследователи не са в състояние да дадат адекватно обяснение. Спас Попов не спестява и упрека си към редица български учени и публицисти, докоснали се до Вангелия Димитрова, но не намерили достатъчно мъжество, достатъчно граждански кураж да изследват чудото, наречено Ванга.

Особен колорит на книгата придава втората й част “Под прикритието Ванга”, където авторът живописно разказва истинската, но невероятна на пръв поглед история на един изпечен рецидивист, възползвал се както от името и авторитета на ясновидката, така и от глупостта, от душевната и социалната ограниченост, от невежеството на десетки наши съвременници.

288 стр., цена 10 лв. Издателство “Слънце”
На книжния пазар от 8 май 2008 г.

Най-разпространените суеверия

Пролетен базар “Книгите при хората” – 21-25 май 2008

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Miriana ( преди 11 години )
Nqma da komentiram statiqta, A ZAGLAVIETO I !!! maxnete tireto, zashtoto taka napisanoto se razbira , che avtorut na knigata e izmamnik :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар