Уникална танцова постановка в Оряхово

21.05.2008г. / 15 23ч.
Аз жената
Уникална танцова постановка в Оряхово

Уникална танцова постановка ще бъде представена в Оряхово. Тя е наречена “Крайдунавска импресия” и съчетава няколко фолклорни изпълнения с духовата музика на композитора Дико Илиев и хореография на проф. Иван Тодоров. Участниците са младежки танцов състав “Изворче” и духовия оркестър към читалището. Премиерата ще бъде на 23 Май 2008 г. от 18:30 часа в читалище “Надежда 1871”, Оряхово. Хор`ата от този край се славят като единствените, които се изпълняват под съпровода на духов оркестър. Всички желаещи могат да заповядат свободно.

Чрез този проект “Еврофутбол” се стреми да съхрани и доразвие музикалните фолклорни ценности от региона. Събитието се реализира като част от кампанията “Живо наследство” на компанията, в който партнира автора – Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Постановката е посветена на 110-годишнината от рождението на композитора и е разработена по описание на старите традиции. По този начин “Дикоилиевите хор`а” ще излязат от рамките на обикновеното мегданско хоро и ще придобият едно интересно и красиво развитие. Танцовата постановка “Крайдунавска импресия” е разучена в рамките на месец и половина, от 1 април до 20 май 2008 г.

Дико Илиев е явление в българската музикална култура. На 19 години написва първото си хоро за духов оркестър – известното “Искърско хоро” (1917). Неговите прави хор`а за духов оркестър са придобили изключителна популярност и се възприемат като съвременни фолклорни образци на северняшките прави хор`а. Чрез разучаването и поставянето на танцовата постановка “Еврофутбол” цели да запази музикалното богатство на страната и да го предаде на младото поколение, като по този начин го предпази от изчезване.

Коментирай