Задава се краят на полиетиленовите пейзажи

27.05.2008г. / 08 58ч.
Аз жената
Задава се краят на полиетиленовите пейзажи

Найлоновата напаст е в цяла България, но от все повече градове идва новината, че забраняват найлоновите торбички.

Започна се. Кюстендил беше пръв. Решението за забрана на полиетиленовите торбички е взето от Общинския съвет по идея на общинския съветник от БСП Севделин Атанасов. Според кмета Петър Паунов силното природозащитно мислене също е повлияло на решението. Забраната влиза в сила от 1 януари 2009. Без да бъдем цербери, ще бъдем безкомпромисни в спазването на решението, казва Петър Паунов. Ще има глоби за търговци и граждани. Все още не е ясно какви ще са те.

Сега в Кюстендил върви разяснителна кампания. Времето до началото на идната година се използва за намирането на алтернативни решения. Кои са те? Освен на хартиените, които са най-популярните, сме се спрели и на деграленовите торбички, които специалистите поне засега смятат за най-удачни, казва кметът Паунов. Общината е във връзка с великотърновско дружество, което прави деграленови торбички и дори ще им предложи да започнат производство на кюстендилска територия.

Деграленът е материал, който при определени условия се разгражда за година и половина-две. Няма и дума за сравнение с полиетилена, за който са нужни стотици години.

По пътя на Кюстендил за забрана на полиетиленовите торбички вървят Сливен, Велико Търново, Пловдив... Студентът Алекси Дамянов иска забраната да важи за цялата страна.

Но истинското трайно решение е не скокът от един найлон на друг, макар и по-добър, а да си имаме платнени торби за пазаруване. И няма да помогнат глобите, а вътрешната убеденост, че наистина правим нещо за природата и за самите нас.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Radka ( преди 11 години )
Krajno vreme e! Dori pozakysnjavame. Privetstvam! Naistina da stane na nacionalno nivo i naj-veche da se izgradi vytreshna ubedenost u vseki za vredata za okolnata sreda, respektivno za nas samite.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар