Отворено писмо до премиера за заменките на гори

27.05.2008г. / 14 01ч.
Аз жената
Отворено писмо до премиера за заменките на гори

Коалицията “За да остане природа в България”, която включва 30 природозащитни и неправителствени организации, изпрати отворено писмо до министър председателя Сергей Станишев с искане за радикална промяна на политиката на БСП към горите. Повод за писмото са действия на управляваната от БСП Държавна агенция по горите, която от 30 април до днес замени над 4000 декара горски фонд по Черноморското крайбрежие, Боровец и Пампорово и ги обяви за много изгодни за държавата. В отвореното писмо се предлага:

1. Налагане на мораториум на промяна на предназначението на заменените държавни гори. При замените тези гори са били оценявани като територии за производство на дървесина и би трябвало да останат такива. Стана ясно обаче, че тези гори са били заменени, за да се промени предназначението им и да бъдат застроени. Така излиза, че държавата предоставя на определени лица евтини терени, чиято пазарна цена впоследствие става в пъти по-висока от тази на горския фонд!

2. Сформиране на работна група, която да разработи до 30 юни 2008 г. проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за горите, който да реши проблемите, свързани с промяна на предназначението на горите и замените. Работната група да включва представители на всички заинтересовани страни.

3. Налагане мораториум на замените на държавни гори до приемането на горепосочения проектозакон.

4. Всички заповеди за направени замени на гори да станат публични, като бъдат показани в интернет страницата на Държавната агенция по горите.

В случай, че тези предложения не бъдат взети под внимание, коалицията ще уведоми съответните служби на Европейския съюз, че в България се извършват непазарни разпределяния на държавна собственост в ущърб на общоевропейската политика за защита на конкуренцията.

Замени, изсечи, застрои!
Седем примера за замени на държавни гори
Задават се евро-санкции за строителството в защитени територии
Готвени промени в закона ощетяват държавните гори
Десетте стъпки за запазването на българската гора
Остана Брюксел да пази Берковски балкан
Община Царево застроява крайбрежието на Странджа?
Европа трябва да поеме отговорността за защита на световните гори
И на Рила посягат
Да спасим нашите гори
Да запазим горите
Вековните дървета във вярванията и обичаите на българите

Коментирай