“Живо наследство” – концерт и изложба в Шумен

28.05.2008г. / 12 49ч.
Аз жената
“Живо наследство” – концерт и изложба в Шумен

На 31 Май 2008 г. от 11 часа в Общинска художествена галерия “Елена Карамихалева” в Шумен сдружение “Колегиум Арсмузика”, град Шумен, с подкрепата на “Еврофутбол” организират изложба на предмети от стария градски бит и концерт на стари градски песни.

Събитието е част от кампанията “Живо наследство” и се реализира с партньорството с автора на кампанията – Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Всички желаещи могат да посетят свободно изложбата и концерта и да се запознаят отблизо с позабравените традиционни предмети от градския бит и музикалният фолклор. С участието си и придобиването на познания зрителите ще съумеят да поддържат живо музикалното фолклорно наследство на град Шумен.

Изпълнителите на концерта ще бъдат представители на Камерен хор и солисти на колегиум за камерна музика “Колегиум Арсмузика”. В изложбата ще бъдат представени архивни документи, нотни издания, фотоси, предмети на приложните изкуства от градския бит и култура (макраме, салфетки и т. н.).

Чрез тази подкрепа сдружение “Колегиум Арсмузика” предварително са издирили ноти в градските и личните архиви на изпълнители, свързани с музикалната история на Шумен. Събраните ноти се сканират и систематизират, като освен за целите на концерта те ще бъдат използвани и за издаването на сборник.

Предварително са изготвени и аранжименти на издирените музикални образци, характерни за шуменската музикална традиция в този жанр. Проведени са репетиции за подготовка на концертна програма в периода от 1 април до 30 май.

Живот без тютюнев дим във веселата къща – Габрово

Коментирай