Инвеститори, моля, опазвайте природата, тя е ваша

03.06.2008г. / 13 18ч.
Аз жената
Инвеститори, моля, опазвайте природата, тя е ваша

По-долу цитираме част от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите и се питаме, с призиви ли властта ни ще опазва природата?...

Но за много българи това вече като че не е от особено значение, защото туризмът за тях е вече много трудно постижим лукс, макар, че и преди не беше особено достъпен за всички.

Може би много от нас се успокояват с това, че дали например Иракли ще го има, както беше, или ще се превърне в нещо подобно на жилищен комплекс е все едно, защото ако някога сме били там, едва ли планираме да отидем пак.

Министърът, чието име не е пропуснато да бъде споменато колкото се може по-често е казал, че така и така, ако имаме, тоест, ако запазим уникалната българска природа, ние, тоест, бизнесът, ще може да привлече по-състоятелни туристи. Всички, които не се виждаме в числото на по-състоятелните туристи, отпадаме.

Е, така е то, както е известният израз на Кърт Вонегът, Бог да го прости.

Има някаква надеждица, че бизнесът може би ще осъзнае безценността и невъзстановимостта на уникалната природа, но кой знае?... Като си представим образа на типичния български бизнесмен, тази надеждица изтънява и се губи като малка зелена полянка с цветя, затрупвана с бали от прословутия софийски боклук.

Та ето и част от вчерашния призив на министър Джевдет Чакъров:

Министър Джевдет Чакъров призова днес инвеститорите в туризма да щадят природата при реализация на проектите си, защото тя е чудесна даденост за развитие на отрасъла. Той участва в конференция “Пари за туризъм”, организирана от Националния борд по туризъм и Националното сдружение на общините в България.

България е една от трите страни в Европа, заедно с Гърция и Испания с най-богато биологично разнообразие, имаме уникални природни дадености, трябва да ги опазим, туризмът трябва да се развива, но при щадящ природата подход и спазване на природозащитното законодателство, каза министърът. Това е възможност да развием друг клас туризъм, да привлечем по-състоятелни туристи, ценители на природата и по този начин приходите за страната ни ще са по-сериозни, допълни той.

Министърът подчерта, че за МОСВ остава основна задача изграждането на пречиствателни станции по цялото Черноморие и това ще бъде подкрепа и за туризма, тъй като ще се постигне необходимото качество на водите.
И така нататък.

Отворено писмо до премиера за заменките на гори

Коментирай