“Песни преди мълчанието” – любовни вариации от български автори

19.06.2008г. / 10 47ч.
Аз жената
“Песни преди мълчанието” – любовни вариации от български автори

На 20 юни 2008 г. (петък) от 19 ч. в залата на Съюза на българските композитори на ул. “Иван Вазов” №2, младият оперен певец Кирил Хавезов ще изнесе концерт с някои от най-красивите български песни на XX век. С концертния спектакъл, наречен “Песни преди мълчанието”, баритонът си поставя амбициозната задача не само да съживи прекрасните песни на композиторите Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Панчо Владигеров, Георги Спасов, Иван Маринов, Димитър Петков и Георги Костов, но и да ги обедини в един общ поетически текст за любовта. И тъй като за българската поетическа традиция понятието “песен” дълго време е било използвано, за да обозначава и стихотворения, в “Песни преди мълчанието” се вплитат в едно цяло и стихотворения и фрагменти от творчеството на Иван Вазов, Цанко Церковски, Кирил Христов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Дора Габе, Веселин Ханчев и Асен Разцветников.

В работата си с песните Кирил Хавезов се доверява на талантливата пианистка Боряна Ламбрева, която е преподавател по камерно пеене в НМА “Панчо Владигеров”, а интерпретацията на поетическите текстове е поверена на младата актриса Мариана Йотова.

Преди да завърши оперно пеене в консерваторията, Кирил Хавезов завършва българска филология в Софийския университет, а преди това и театралния клас към Театър студио “4xc”. Затова и “Песни преди мълчанието” е смесица от музикални, литературни и театрални жестове спрямо българската любовно-поетическа традиция, която може да се нарече “Перформативно-музикална антология на българската любовна поезия”.

Драмата на българската класика е в нейната каноничност, в нейното признаване за еталон, което я прави статична и “учебникарска”. За да се усети животът в нея е необходимо да се търсят нови подстъпи към значенията й – и тогава, ще се окаже, че дори и най-баналните текстове могат да се превърнат в непознати и приканващо интересни за нас.

Концертът е безплатен, така както и достъпът на всеки българин до българската поетическа класика. По този начин създателите на концерта призовават да се възползваме от правото си да бъдем културни българи, които поддържат живо българското изкуство, защото то е най-ценното в националната ни самоличност.

Кирил Хавезов (баритон) е роден в София през 1977 г. През 2001 г. се дипломира като магистър по българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, след което завършва класическо пеене в НМА “Панчо Владигеров” в класа на доц. Свилен Райчев (2007). Кирил Хавезов е лауреат на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци “Светослав Обретенов” (2006 г.) и на Европейския младежки конкурс “Короната на Търновград” (2007 г.).

Боряна Ламбрева е родена в Пловдив. Завършва музикалното училище в класа на Гина Таскова през 1983 г. Солира на Пловдивската опера под диригентството на Георги Димитров (1981) и Добрин Петков (1983). В НМА “Панчо Владигеров” е студентка в класа на проф. Милена Моллова, а от 1990 г. е щатен корепетитор във вокалния факултет. По-късно, през 2003 г., Б. Ламбрева става щатен преподавател по камерно пеене. Б. Ламбрева е предпочитан корепетитор за вокалните майсторски класове на Мати Пинкас, Каролин Дюма, Паул Вайголд и Райна Кабаиванска. Тя участва в различни концерти, като “Млади дарования” в Чешкия културен център – София, съпровожда рециталите на редица известни певци и се представя на множество престижни фестивали. За периода 1990-2008 г. акомпанира в почти всички академични, национални и международни вокални конкурси, проведени в България: “Г. Зл. Черкин”, “П. Владигеров”, “Л. Пипков”, “Цв. Дякович” “Св. Обретенов”, “Хр. Бръмбаров”, “Пълдин”, “Борис Христов”, “Belvedere”, “Neue Stimmen” и т. н.

Мариана Йотова е родена в София. През 2000 г. завършва “Актьорство за драматичен театър” в НАТФЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Снежина Танковска. Играла е на сцената на Народния театър “Иван Вазов” в спектаклите “Ах, този джаз” и “Едип цар”, както и в Родопски драматичен театър – Смолян, в представленията “Тишина моля”, “Автопортрети за разпознаване” и “Апетит за Череши”. Участва в денс-театъра “Линч – желание за близост” (2001), в “Призраци” – Ибсен, играна на сцената на Младежки клуб – НДК, както и в спектакъла “Хед Стейт” на Ървин Уелш на сцената на Пловдивския театър. Гостуващ актьор в музикално-артистични програми на Театър на Българската армия. През 2005 г. заедно с Ралица Ковачева Мариана Йотова създава вокалната формация “К 2", с която имат множество участия в шоу спектакли в страната.

* * *

Изложба живопис “Душата на неживата природа”

Коментирай