Отново секат и строят незаконно в Рила

10.07.2008г. / 16 35ч.
Аз жената
Отново секат и строят незаконно в Рила

Коалицията от 30 неправителствени организации “За да остане природа в България” и “Граждани за Рила” ще посетят и документират нова сеч и строителство в Национален парк Рила.

Към връх Мусала – най-високия в България и на Балканите – се строи път. По него ще могат да се качват с джипове и коли посетителите на хотела, в който се превръща недовършената нова хижа “Мусала”. Строителството й започна през 80-те години, но беше замразено скоро след промените.

“Фирми, близки до управляващите, със заплахи и сила са взели под аренда сега съществуващата (стара) хижа “Мусала”. Те вероятно са свързани с Управителния съвет на БТС, чийто председател е Костадин Паскалев, както и с централата на ДПС”, съобщават от “Граждани за Рила”.

Строителството на пътя и хижата-хотел е в противоречие с Плана за управление на Национален парк Рила, Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда, Закона за устройство на територията, Директивата за птиците и Директивата за хабитатите на Европейския съюз.

Екип от експерти, граждани и журналисти ще посети и документира вандалската сеч и строителство към Мусала в събота. В неделя екипът ще посети района на Паничище и хижа “Рилски езера”.

* * *

Свлачище край незаконен строеж в Рила заплашва водоснабдяването на София

Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
Assia ( преди 11 години )
prosto sam yzasena, edinstveno devstveno miasto- ostanalo, slychaino bez pat za dzipove i drygi koli, no ,kakvo se ychydvam, da ne zabraviame che tova e Bulgaria, a vseki se e zael da specheli parichki na vsiaka zena , nisto che e nezakonnno, naprimer
отговор Сигнализирай за неуместен коментар