Приближава двадесетият велопоход “Екотопия”

16.07.2008г. / 11 36ч.
Аз жената
Приближава двадесетият велопоход “Екотопия”

Двадесетото издание на международния велопоход “Екотопия” започва от България на 5 юли 2008 г. и ще завърши в Турция 5 седмици по-късно. Посрещането на гостите и официалното откриване на велопохода ще се състои на 4 юли (петък) от 18 часа пред Националния дворец на културата в София с акция в подкрепа на устойчивото развитие на България. На акцията гражданите ще могат да се информират за най-актуалните природозащитни проблеми в България.

По време на акцията в София “Зелените” ще представят своите кампании, като обособят информационен щанд. На него те ще събират и гражданска подкрепа за петициите, които съпътстват конкретните кампании. По-рано на същия ден ще бъде внесена официална петиция до Областна администрация на Софийска област по отношение непълнотата на зоните от Natura 2000 по директивата за птиците.

Ще се проведат следните акции в страната:
Кампания за допълване обхвата на Натура 2000 – Самоков – 5 юли
Кампания срещу презастрояването – Смолян – 9 юли
Кампания против въвеждането на златодобив с цианиди – Крумовград – 13 юли
Кампания срещу рисковите енергийни проекти – Свиленград – 16 юли

Екотопия” е ежегоден велопоход, в който взимат участие активисти, обединени от идеята за опазване на околната среда и социална справедливост. Той се организира от EYFA (European Youth For Action) от 1989 г. и местни еко-организации по трасето на тура.
При преминаването на велопохода през България, ще бъдат засегнати всички тези проблеми по места. Петиции по основните теми и кампании ще съпътстват вело-похода. Българските и чуждестранните участници, ще имат срещи с местните власти и население. По време на тези срещи ще се търсят механизмите за устойчивото развитие на България – щадящо природата и полезно за местните общности.
Самоков – 5 юли
Велинград – 6 юли
Беглика – 7 юли
Широка лъка – 8 юли
Смолян – 9 юли
Гудевица (с. Арда) – 10 – 11 юли
Ардино – 12 юли
Крумовград – 13 юли
Маджарово – 14-15 юли
Свиленград – 16-17 юли
В тура ще вземат участие над 30 души от България, още 15 европейски държави (Хърватска, Русия, Турция, Холандия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия, Сърбия, Молдова, Франция, Полша, Германия, Испания, Италия, Великобритания), както и от САЩ, Нигерия, Израел.

Организатори на “Екотопия” в България през тази година са European youth for action, “Велоеволюция”, “Зелените”, Коалиция “АЕЦ БелеНЕ”, Коалиция “България без цианиди”, коалиция “За да остане природа в България”, Граждани за Рила, както и много други организации и доброволци.

* * *

Отново секат и строят незаконно в Рила

Коментирай