Програмата на Чешкия център за юли, август и септември 2008 г.

17.07.2008г. / 10 12ч.
Аз жената
Програмата на Чешкия център за юли, август и септември 2008 г.

Продължава изложбата: “Окупация, нормализация, оттегляне” на документална фотография на Либуше Киндрова и Дана Киндрова.
(до 12.9., Чешки културен център)

Иржи Вовес – “Memories
Творбите на известния чешки художник, представени през май и юни в Чешкия културен център в София, ще бъдат показани през месец юли и август в крайдунавския български град Русе.
Откриване: 2.7., 17.30 ч., Регионална художествена галерия, гр. Русе
Изложбата ще продължи от 2.7. до 29.8.2008 година.

Иржи Стах – “Natura Magica
Необикновеният свят на пражкия фотограф Иржи Стах впечатли многобройните посетители на Галерията в Чешкия културен център и Регионалния исторически музей в Благоевград (от април до юни т. г.). На невероятно различният поглед към всичко, което ни заобикаля ще станат свидетели и любителите на фотографското изкуство в Нова Загора.
11 – 30.7., Художествена галерия “Руси Карабиберов”, гр. Нова Загора

Varna Summer jazz festival
Концерт на групата Ондржей Пивец и Organic Quartet
Ондржей Пивец – електронен орган “Hammond”
Либор Щмолдас – китара
Якуб Долежал – саксофон
Томаш Хобзек – ударни инструменти
Ондржей Пивец и неговият “Organic Quartet” са млада перспективна джаз формация, чийто дебют “Don’t Get Ideas” печели наградата “Ангел” (награда на Академията за популярна музика) в категорията за Най-добър джаз албум. Групата, част от съвременната млада и невероятно качествена чешка джаз вълна, притежава потенциал, изключително качество на изпълнение и добре подбран репертоар, което я прави популярна не само в Чехия, но и в чужбина. Доказателство за това са възторжените рецензии на чуждестранната критика, участията в много международни фестивали, както и наградата “Талант на годината” присъдена от журито на конкурса “Philips International Jazz Festival 2005”.
Ондржей Пивец и “Organic Quartet” изпълняват предимно авторски парчета, инспирирани както от съвременни джаз творци, така и от известни капацитети в други музикални стилове (фънк, блус, рок). Освен наситена с традиционни корени, в музиката им не липсват и съвременни модерни елементи.
3.8., 20.30 ч., Варна – сцената пред Общината

Турне на Ондржей Пивец и Organic Quartet
Популярната чешка джаз група ще изнесе концерти в най- големите български черноморски курорти: Варна (Summer Jazz Festival), Балчик, Несебър и Бургас.
През април т. г. Ондржей Пивец издаде своя най-нов албум “Overseason”. Дискът възниква след “натрупването на опит” на Пивец и Томаш Хобзек (ударни) в Ню Йорк през 2007 г. и е записан съвместно с канадския китарист Jake Langley и американския саксофонист Joel Frahm.
Групата има десетки концерти зад гърба си, а гостуването им в България е второ за тази година. През януари “Organic Quartet” дебютираха пред българската публика в поредицата “Оранжев четвъртък в Лилав салон” в Чешкия център и в софийския Swinging Hall.
4.8., 20.30 ч., Балчик – сцената на пристанището
5.8., 20.30 ч., Бургас – сцена “Охлюва” в Морската градина
6.8., 20.30 ч., Несебър – Амфитеатър в Стария град

Ян Райх – “Дом в пейзажа
Изложбата обхваща 83 чернобели фотографии разпределени в няколко цикъла, създавани постепенно в период от 30 години, в историческата област на средна Чехия – Седълчани. Авторът заснема типични чешки пейзажи с духовните и културни местенца, автентичния селски интериор, допълнен от портрети на местното население.
През 2006 г. излиза едноименна публикация “Дом в пейзажа”, включваща всички фотографии.
Ян Райх е роден през 1942 г. в Прага. Завършва пражката Филмова академия (FAMU), специалност фотография. През целия си живот работи като фотограф на свободна практика. Зад гърба си има няколко изложби, фото публикации (“Прага”, “Прага и Вълтава”), монографии (“Ян Райх”, “Изчезващата Прага”, “Бохемия”).
16.9. – 3.10., Художествена галерия “Руси Карабиберов”, гр. Нова Загора

We, You, They on Wednesday представяЗелен филмов маратон
В сътрудничество с House for Human rights.
“Рила и ски курортите”, 12 мин., България, коалиция “За да остане природа в България”
Вече девети месец, в нарушение на редица български и европейски закони, продължава строителството на пътища и лифт, и изсичането на просеки за ски писти в района на Паничище. Само запазената природа дава шанс на хората за устойчиво развитие, за чисто земеделие и екологичен туризъм. Група “Граждани За Рила” изцяло споделя възгледа, че бъдещето на България е в алтернативния туризъм. А проектите за ски курорти край Рила са вече 8 – Паничище, Супер Боровец, Искровете, Бодрост, Трещеник, Семково, Костенец и Долна Баня.

Банко и Добри”, 20 мин., България, сдружение “За Земята”
През очите на една възрастна жена филмът демонстрира какво се случи в Банско. Изключително интересния късометражен филм разказва легендата за двамата братя Банко и Добри, основатели на двете селища Банско (в полите на Пирин) и Добърско (в полите на Рила). Повествованието е стряскащо и оставя зрителя да направи равносметка относно избора между развитието на масовия ски туризъм и съпътстващите го процеси в Банско, и селския туризъм в село Добърско.

Митко и Хвърчилото”, 20 мин., България, “Българска асоциация за алтернативен туризъм”
Филмът показва хората, които “правят бизнес от неща, които ги кефят” - както се изразява главният герой, без да бетонират уникални природни забележителности. Атрактивно и динамично разказва за криворазбраната урбанизация, която слага пластмаси по фасадите на старите къщи и превръща реката в канал. Но най-вече за едни весели млади хора, които доказват, че е напълно възможно да си изкарваш хляба с устойчив туризъм. Основната идея е във финала: “Урбанизмът – според Митко – трябва да бъде като карането на сноуборд с хвърчило – добър си, когато почти не можеш да си откриеш следите в снега...”
17.9.,18.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

Павел Беста – “Инспирации, събития, знаци
Изложбата показва творбите на Павел Беста от последните две години и се осъществява по случай 50 годишния юбилей на автора.
Съдбите на домовете се преплитат чрез живота на хората. В продължение на векове поколенията отпечатват върху все по-влажната мазилка своите тупкащи сърца, надежди и изгубени илюзии, смеха и сълзите на огорчение. Избледнелите следи от предците измити от дъжда на забравата. Децата се раждат с трогателна нежност в очите, а после си отиват. Безвъзвратно. Остава само странно тихият дом, олющената мазилка, слепият прозорец и раната, която няма да заздравее.
Павел Беста е роден на 28.9.1958 г. в с. Челадна, окръг Фридек – Мистек (ЧР). Учи в Правния факултет на Карловия университет (1977 – 1979) и в Академията за изящни изкуства в Прага в класа на проф. Ян Сметана (1979 1985). Живее последователно в Прага и южна Чехия. Прави самостоятелни и колективни изложби в Чехия, Люксембург, Франция, Белгия, Швейцария, Корея, Финландия, Япония и България (Младежкия фестивал, 1989 г.).
Откриване: 18.9., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ
Изложбата ще продължи от 18.9. до 24.10. 2008 г.

Оранжев четвъртък в Лилав салон
откриване на сезона 2008/2009
25.9., 21.00 ч., гостува “Seven days”
Групата “Seven days” е основана от певицата Мартина Фишерова и саксофониста Куба Долежал и е продължение на техни предишни проекти с авторски репертоар (“Animula”,” Von Medwey”). Благодарение на опита придобит при участия с формации, изпълняващи най-различни жанрове, и благодарение на талантливите партньори (Я. Янек, В. Халшка, М. Матейка) се обособява една оригинална песенна форма – граничеща между фолк, джаз и поп, лишена от ограничения и с пулсиращ ритъм на човешко сърце.
Мартина Фишерова – въпреки твърде големия стилов диапазон започващ от блус и джаз и стигащ до електронна музика и поп, поради съвместната работа с групи като “Impuls” и “Cellula New York”, често е определяна само като джаз певица. Въпреки това до сърцето, както тя сама характеризира, най- близки са именно неопределените оригинални изпълнения със “Seven days”.
Михал Матейка – пристига от Кошице в Прага, за да учи специалност “Китара” в Консерваторията “Ярослав Йежек”. Въпреки, че няколко години се отдава на акустичната китара, музикалните му интереси са насочени по-скоро към по-твърдите рок жанрове. Още отначалото, когато започва да свири в “Seven days”, всички са на мнение, че именно това е човекът, който им трябва. Кой друг пънкар ще свири в дуо с две акустични китари?
Ярин Янек – познат е на публиката от участията с групите “Eleison”, “Krucipusk” и “Benedikta”, от където проличава интереса му към всички музикални жанрове, особено когато са разбъркани. Освен ангажиментите в групата, Ярин Янек е любим и търсен преподавател по бас китара.
Вит Халшка – неизчерпаемо количество от позитивна енергия и стабилна ритмична опора. Свири едновременно в няколко групи (“Seven days”, “Benedikta”, “Lade”, “Pilgrim Pimple”… ), но и в няколко града в Чехия и дори в Европа. И ако точно в този момент не проучва някой театър, то със сигурност наблюдава номерата на някой жонгльор или исторически фехтовач...
Куба Долежал – саксофонист свирещ на клавиши, интелектуалец интересуващ се от криминална литература, с любима храна – кафе. Макар да посещава много интересни места с музиканти като Ондржей Пивец и Ян Коржинек или с “Benedikta”, той си остава и занапред живеещият в Прага моравско -будейовицки патриот.

Haskovo Jazz 2008, гостува “Seven days
26.9., 21.00 ч., Хасково

We, You, They on Wednesday представя:“Илиана реж. Ярмила Бужкова, 2007
Документален филм за българската лекарка Илиана Калева, заснет от живеещата във Франция режисьорка от чешки произход Ярмила Бужкова.
Ярмила Бужкова завършва специалност “Кинопродукция” в пражката Филмова академия (FAMU). От 1988 г. работи като помощник режисьор на игрални филми (с Милош Форман, Надин Трентинян и др.). От 1997 г. режисира самостоятелно документални филми, повечето от които по поръчка на френско-немската телевизия ARTE. Филмът “Илиана” е само част от сериала “Лицата на Европа”, на телевизия Art.
24.9., 18.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

* * *

Стартира фото конкурс за горещи моменти и весели емоции
Подпишете се на топка, помогнете на деца

Коментирай