Дълбаенето на реките за баластра не е безобидно

24.07.2008г. / 13 09ч.
Аз жената
Дълбаенето на реките за баластра не е безобидно

Добивът на инертни материали от коритата на реките в България се превръща във все по-значим екологичен проблем. Голямото търсене на пясък и чакъл, свързано с интензивното строителство през последните години и заниженият контрол от страна на държавата превръщат баластриерите в печеливш бизнес и повсеместна гледка в средните и долните течения на всички по-големи реки.

И докато в повечето европейски страни тази дейност е стриктно регулирана, така че да се избегнат негативните последствия върху речната екосистема, у нас разрешителни за добив, се получават лесно а още по-лесно се нарушават.

За последния такъв случай ни сигнализираха жители на село Калековец, Пловдивска област. Инвестиционното предложение е маскирано като “Почистване на коритото на река Стряма от наносни отложения”. Всъщност става въпрос за добив на 160 хиляди кубика пясък и чакъл в землищата на пловдивските села Скутаре и Калековец.

Недоволството на местните хора е породено от опасенията, че разработването на пясъчна кариера в реката ще доведе до вдълбаване на речното легло, ерозия в целия речен участък, понижаване на нивото на подпочвените води и в крайна сметка пресъхване на кладенците и нивите. И сега коритото на реката е вдълбано поради бързите води на Стряма, коригирана и ускорена между защитните диги. Мостът към гр. Раковски наскоро пропадна при висока вълна и беше затворен. За неговото възстановяване са отделени средства, но строителството може да бъде компрометирано от добива на пясък и предизвиканата ерозия.

Проверка на БФБ установи, че площадката за добив попада в защитена зона от Натура 2000 “Река Стряма” с код BG0000429 и нейното разработване ще доведе до пряка загуба на местообитания, промяна на речното корито и нивото на подпочвените води. Всичко това ще окаже отрицателно въздействие върху защитената зона. Въпреки това Регионалната инспекция по околна среда и водите в Пловдив преценява, че проектът няма да окаже влияние върху защитената зона и не следва да се извърши оценка на въздействието върху околната среда, която се изисква по нашето законодателство.

на 23 юли 2008 г. кметството в с. Калековец, подкрепено от няколко екологични организации завежда жалба срещу решението на РИОСВ. В специално писмо до Басейнова дирекция – Пловдив се настоява и да се спре разрешителното ползване на воден обект, което е последната бариера преди инвеститорът да докара багери и самосвали в реката.

* * *

Отново секат и строят незаконно в Рила

Коментирай