Заешки истории с Миро в сезона на кулинарията

Марката Kabile на „Вила Ямбол“ вдъхнови известния блогър да създава гурме рецепти за начинаещи

09.11.2023г. / 13 59ч.
Михаела Лазарова

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Заешки истории с Миро в сезона на кулинарията

Трудно е да спорим, че есента е най-уютният сезон, когато въздухът навън ухае на канела, а топлите златни цветове са навсякъде около нас. Първите студени есенни дни са времето, когато горещото кафе е най-ароматно, а току-що извадените от фурната домашни бисквити са най-вкусни.

Есента има и мирис. Тя носи аромата на печените кестени и чушки, и на презрели круши и дюли.

А колко е вкусна есента!

Това може да каже един от най-популярните кулинарни блогъри в България. 

Есента кани у дома Миро от блога „Готвене за начинаещи“.

За да е пълно удоволствието, храната му е съчетана и с чаша искрящо вино от серията KABILE на „Вила Ямбол“. 

Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол. През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино. 

Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

Рецептата на Миро за заек в гърне с винен сос

Тази рецепта върви с вино Kabile Сира на „Вила Ямбол“. Богатата структура, пикантният финал и апетитният му послевкус са комплимент за всички специалитети от дивеч.

Продукти за заек в гърне с винен сос

1 заек
6-7 скилидки чесън
500 мл зехтин
400 мл червено вино
Лъжица винен оцет
Розмарин
Сушен риган
сол, червен и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на парчета. Парчетата се осоляват и се поръсват с черен пипер. 
Пържим месото в загрят зехтин и лъжица брашно. Брашното, освен че ще даде цвят на заешкото, ще сгъсти соса впоследствие. 
Прехвърляме месото в гювеча. 
В тигана, в който сме пържили заешкото, слагаме отново лъжичка брашно. След 30 секунди добавяме виното, винения оцет, лъжица захар. 
Киселината е нужна, за да стане заекът крехък и сочен. След като се изпари виното, добавяме скилидки чесън, щипки розмарин и сушен риган.
Виното се изсипва при заека. 
Гювечът се вкарва във фурната за около час, после се запича до готовност. 
 

Коментирай