Ентусиасти почистиха Вишовград

28.07.2008г. / 13 29ч.
Аз жената
Ентусиасти почистиха Вишовград

Група ентусиазирани граждани от Вишовград, София, Стара Загора, Троян и Англия се събраха на 26 юли 2008 г., за да проведат доброволна акция за почистване на село Вишовград, общ. Павликени.

Кампанията е подета от Стелияна Дулкова и Бевърли Бевингтон, едни от най-новите жители на селото, както и с безценната подкрепа и помощ на кмета Иван Иванов. Целта е да се покаже, че хората не искат да живеят в боклуци. За Вишовград, както и останалите 17 села в общината, не се отпускат пари за организирано сметосъбиране. В резултат на това са се създали множество нерегламентирани сметища в региона. Последните два месеца кметът на Вишовград е организирал със собствени средства извозване на отпадъците до локалното сметище. Хората събират боклуците си в полиетиленови чували (тъй като кошове няма) и се транспортират до сметището на селото с трактор.

“Това е само началото. От един път не може да изчистим Вишовград. Боклуците са много, но е важно да покажем на хората тук, че замърсяването и създаването на нерегламентирани сметища, е голям проблем.” – казва една от организаторките на проекта.

“Искаме да изградим еко-съзнание у хората тук, за да се научат, че изхвърляйки боклука си навсякъде, унищожаваме природата – коментира кметът на селото. Надяваме се от общината да спазят обещанието си за стартиране на организирано сметосъбиране до края на 2008 година.”

Организаторите се надяват да са провокирали интереса на вишовградчани с личния си пример и нагледните видео-материали, показани в читалището на селото.

В много отношения обаче Вишовград е едно съвременно европейско село. Разполага със собствен уебсайт www.vishovgrad.org и форум. Ерик Нордби (от Норвегия, който живее тук) се грижи за това да разпраща горещите новини от селото чрез ежемесечния бюлетин, за който можете да се абонирате на уебсайта на селото.

* * *

Искат да унищожат езерото с патиците в Южния парк в София

Коментирай