Как лети топловъздушния балон?

04.08.2008г. / 14 11ч.
Ивет Лолова
Как лети топловъздушния балон?

Знаете ли как лети топловъздушния балон? Техническите подробности обяснява Орлина Аспарухова - единственият пилот на балон в България:

Ако един балон е три или четири местен,  се има предвид при стандартна атмосфера – 15 градуса температура на околния въздух и 760 мм живачен стълб налягане на морското ниво. Ако летим лятото в България, когато температурата на въздуха е над 30 градуса, подемната сила на балона намалява.

Подемната сила на балона се оформя по формула - разликата на температурата вътре в балона и навън. Загряваме с газова горелка въздуха в купола и когато стане достатъчна разликата на околния въздух и на въдздуха, вътре в балона, той се издига. В този смисъл го управлявам вертикално. Мога да го издигна по-нависоко или като го охладя, да снижа. Но хоризонтално се придвижвам с посоката и скоростта на вятъра - буквално на където те духне вятъра. Тук идва умението на пилота да използва въздушните течения, защото на различни нива въздушните маси са в различна посока.

Когато ходим на състезания, в началото ни дават подробна метеорологична обстановка и задачите, които трябва да изпълняваме. Може да има отиване до цел, дори и връщане, но метеорологичната обстановка трябва да го позволява. Тоест, на 500 м имаш 140 градуса - летиш в тази посока. На 1000 м имаш точно обратната посока. Трябва да хванеш тези течения, за да отидеш до целта. Това е умението на пилота да използва въздушните течения на различните височини. Това е истинското въздухоплаване, а като имаш двигател е много по-лесно.

Вижте още:
Орлина Аспарухова: Летя, където ме духне вятъра
Летенето с балон - любопитно, забавно и красиво


Коментирай