Уникален фестивал на фолклорните носии и умения в с. Жеравна

15.08.2008г. / 13 40ч.
Аз жената
Уникален фестивал на фолклорните носии и умения в с. Жеравна

От 22 до 24 Август тази година радетелите на автентичното, на българските битови традиции и фолклорни умения се събират в селския парк Добромирица на село Жеравна.

Най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа "Българе" организира съвместно със "Сдружение за Жеравна" уникално по рода си народно увеселение. Амбициите на "Фестивала на фолклорната носия" са да се създаде автентична и естествена среда далеч от цивилизацията, далеч от мобилните връзки и градската динамика.

В основата на мероприятието е нововъведената европейска марка за автентичност Bona fide , чиято подбуда е възобновяването на автентични занаяти, туристически и други изживявания от бита на традиционна България под мотото “Доброто старо време”.

Един от най-значимите и запазени в България архитектурни резервати - "Жеравна", посреща с танци и песнопения от различните краища, 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери от цялата страна, както и самобитни занаяти и традиционни гозби, от които всеки е желателно да опита.

Фолклорната носия ще бъде основен и задължителен елемент от автентичното усещане, което всеки съмишленик сам ще създава и изживява.

За различните общини ще бъдат обособени кътове и дадена възможността да демонстрират характерни за съответния регион фолклорни умения и традиции.

Сред поканените специални гости са вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на културата г-н Стефан Данаилов, както и посланиците на различни държави у нас.

Прочетете повече и вижте прекрасната природа на Жеравна на адрес:  www.jeravna.com. Нека всички да усетим духът на "доброто старо време..."!

* * *

Живо наследство 2008 - 15 проекта за запазване на българския фолклор
Битът на българите през 1866 г. - Фотопоглед

Коментирай