Ще се изсекат над 200 декара гори за нова ски зона на Витоша

28.08.2008г. / 10 37ч.
Аз жената
Ще се изсекат над 200 декара гори за нова ски зона на Витоша

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” предупреждава, че неизвестен засега инвеститор планира да разшири ски зоната в Природен парк Витоша, като изсече над 200 декара гори и урбанизира 300 декара високопланински пасища. Съгласно действащият план за управление на Природен парк Витоша строителството на нови ски съоръжения е забранено.

Това става ясно от карта на планирана ски зона на Витоша, която коалицията получи в бял плик без посочен обратен адрес.

Проучване на картата показа, че върху територия от само 4 кв.км ще бъдат разположени изключително голям брой съоръжения – 29 писти и 17 лифта и влека. Планират се 7 нови лифта и 6 нови влека. Ще се удвоят километрите на пистите – към съществуващите 12 км ще се добавят нови 13 километра писти. Осем километра от старите писти ще бъдат премодифицирани.

Заради новите писти ще бъдат изсечени минимум 200 дка смърчови гори и урбанизирани 300 дка високопланински пасища. Ски зоната се планира на границата на Торфения резерват и резерват Бистришко бранище, които се охраняват най-строго и достъпът на хора в тях е забранен.

Прави впечатление, че инвеститорът в ски зоната смята всячески да избегне района на хижа "Алеко". Съществуващият кабинков лифт от Симеоново се планира да стига само до долната част на писта "Витошко лале". Предвидена е и нова "кабинка" от Драгалевци до Стената над хижа "Алеко".

Съгласно действащия план за управление на Природен парк Витоша са разрешени само ремонтът и подмяната на съществуващите съоръжения, но без да се променя размера или капацитета им. Промяната на плана за управление на природния парк може да се стане след продължителна и тежка процедура, която накрая завършва с решение на Министерски съвет.

От декември миналата година всички работещи ски съоръжения на Витоша са собственост на фирмата "Витоша ски" АД. Тя е свързана с концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД, тъй като в ръководството и на двете фирми е вписан един и същ човек - Петър Георгиев Петров. И двете фирми са собственост на офшорни компании, така че не е ясно кой фактически стои зад тях.

Разработката на ски зоната е на архитектурната фирма "Ивис", която стои зад дизайна на ски зона Банско в Национален парк Пирин и неразрешената ски зона "Паничище-Езерата-връх Кабул" в Национален парк Рила. Разработването дори само на концепция за ски зона не е евтино занимание.

Смущаващо е, че някой е планирал ски зона в Природен парк Витоша, където това може да се осъществи по законен път само със сериозна политическа подкрепа и в нарушение на българското и европейското природозащитно законодателство, уточняват от коалицията „За да остане природа в България”.

* * *

Организира се скоростно изкачване на Черни връх на 31 август
Европейската комисия продължава проучването по жалбата за Иракли

Коментирай