Зуко 103 с концерт в София на 24 октомври 2008

10.09.2008г. / 11 48ч.
Аз жената
Зуко 103 с концерт в София на 24 октомври 2008

Столичната зала “Христо Ботев” може и да се окаже тясна за любителите на специфичния, танцувален стил бразилектро, защото на 24 октомври 2008 г. там ще ги събере обичаната от всички холандска група “Зуко 103”.

Когато през 1999 г. се появи нейният дебютен албум – Outro Lado, тя беше обявена за най-интересната и оригинална група на клубната сцена, свиреща бразилектро (термин специално измислен, за да бъде стилово определена тяхната музика). До сега има вече 6 албума и безброй почитатели по цял свят, на които групата продължава да доставя удоволствие с уникалния си стил – комбинация от тропически ритми и електроника, бразилски поп и европейски денс.

Преди три години възпламеняващият коктейл “Зуко 103”, (както те се самоопределят) накараха почитателите си, дошли на първия им концерт в България, да танцуват до полуда и да очакват с нетърпение следващата чаша карнавално настроение. Е, тя не закъсня и се нарича “After The Carnaval” (“След карнавала”) – програма от последния албум на “Зуко 103”, която ще бъде представена в София.

Елегантна, изискана, жизнерадостна, стилна – това са само част от епитетите, с които може да се характеризира музиката на “Зуко 103”. Последният албум не прави никакво отстъпление от досегашните. Той е вдъхновен и записан основно в Рио де Жанейро. И естествено Рио оставя своя отпечатък в него. “Рио е съставен от различни малки светове – гета, буклукчарници и богати квартали... но музиката е навсякъде – във всяка дупка, капка, усмивка.” Това са думи на солистката на групата – Лилиан Виейра, с които тя характеризира новия албум.

Топлотата и непринудеността на Рио се усеща в далеч по-акустичния в сравнение с предходните им записи, нов албум, а “представянето му на живо ще е истински празник!”, заявява пианистът Щефан Шмит.

Бразилката Лилиан е в основата на успеха на групата. Тя притежава характерен, топъл глас, невероятен артистичен талант и силно сценично присъствие. Пее, танцува и въвлича публиката в емоционалния си ритъм с харизматичност, необикновена енергичност и всеотдайност. В креативното ядро на групата са още Щефан Шмит (Stefan Schmidt) – клавишни и програмиране, и Щефан Крюгер (Stefan Kruger) – ударни и програмиране.

“Зуко 103” са способни на всичко – от джаз и акустични балади до техно трип, минаващ през популярните бразилски бийтове. Където и да свирят, те подпалват пода от танцуване.

Първият им концерт у нас продължи повече от два часа и публиката в Зала 1 на НДК бе изцяло в тяхна власт и на магнетичната им вокалистка.

Характерният танцувален звук на “Зуко 103” включваше още даунбийт, лаундж, R&B, боса нова, реге, drum-n-bass, фънк, дъб, хип-хоп и много афритми. Лилиан Виейра, която и за миг не загуби контакт с публиката, запя дори “Седнало е Джоре Дос”, танцувайки с бразилското знаме, увито около главата й. Сега “Зуко 103” се завръщат, за да ни потопят отново в карнавално настроение и да ни накарат да почувстваме що е то бразилска веселба!

Концертът на “Зуко 103” е в рамките на първия международен фестивал за уърлд музика “Meet the world”, който ще се проведе през октомври със съдействието на Столична община. На сцената ще се качат също музикантите от Испания “Калима” – майстори на нуево фламенкото и безспорната нова звезда на Холандия – Неко Новела и неговата група.

Билетите за концерта на “Зуко 103” са в продажба на цена от 30 лв. и могат да бъдат купени на ticketplus.bg, в Дюкян Меломан, на касата на НДК, в супермаркети “Пикадили” – в София, Варна, Ловеч и Велико Търново, във Фотосинтезис в Скай Сити Сентър. В деня на концерта билетът за вход ще бъде с цена 40 лв.

* * *

Мирослав Илич и Шабан Шаулич ще изнесат съвместен концерт в София

Коментирай