Седем дни италианска атмосфера в Борисовата градина в столицата

16.09.2008г. / 11 12ч.
Аз жената
Седем дни италианска атмосфера в Борисовата градина в столицата

Това специално събитие, предназначено за широката публика, съчетава понятията за фестивал, празник и събор, тъй като изобилства от изяви с културен, артистичен, музикален и гастрономичен характер. Целта е хората да се запознаят с една жива, динамична и симпатична Италия, способна да обедини традиция и съвременен живот. Другият стремеж, разбира се, е да се подкрепя взаимното опознаване, уважение и приятелство между италианци и българи.

Изборът на датите не е случаен – началото е на 17 септември 2008, Денят на София, а последната изява е на 22 септември, Денят на Независимостта. Желанието е изявите да изразят почитта на Италия, на нейните институции и на нейната култура към София и като цяло към България.

Мястото на събитието, което Столична община любезно предостави, е колкото живописно, толкова и подходящо за случая. Става въпрос за Лятната естрада в Борисовата градина, -на две крачки от Орлов мост, следователно в центъра на града. Това е оазис на зеленината и спокойствието, който в продължение на седмица ще се оживи от звуци, музика, цветове и вкусове с марка “Италия”.

В това “италианско” кътче малки и големи ще намерят забавление, отдих, вкусотии и много симпатия.

Програма
Сряда, 17 септември
Здравей, София. Поздрав към София по случай празника на града.
Знаменосци – акробати от гр. Нарни. Знаменосци с барабани и тръби ще изнесат представления на различни места в града.
20.30 ч. – Вечер на музиката и изкуството: Концерт на фолклорния ансамбъл от Неапол “Терасонора” и Пърформънс на живо на художника и скулптора Лучано Лонго.

Четвъртък, 18 септември
19.00 ч. – Искам да видя Италия: вечер-концерт с участието на детския хор на Арт център “Карнолски”, който ще се представи с италиански репертоар.

Петък, 19 септември
20.30 ч. – Фолклорен Ансамбъл Атенеа. Увеселение с народна сицилианска музика.

Събота, 20 септември
18.00 ч. – “Подвизите на Роланд”. Представление на Театър “Пупи Сичилиани” на Емануеле Макри. В сътрудничество с Международния куклен фестивал, организиран от Столична община.

Неделя, 21 септември
18.00 ч. – Концерт на духовия оркестър на Алпийската бригада “Юлия” по случай 60-годишнината от създаването на Италианската Конституция.
20.00 ч. – Повторение на представлението “Подвизите на Роланд” на Театър “Пупи Сичилиани”.

Понеделник, 22 септември
20.30 ч. – 50 години от “Воларе” – вечер, посветена на Доменико Модуньо и на италианската естрадна музика – с участието на Димитър Йосифов и други български и италиански изпълнители.

Вторник, 23 септември
22.00 ч. заключителна вечер с пиротехнически ефекти
Изкуство: Инсталации и пърформънс на скулптора Лучано Лонго
Акробатични изпълнения с пица на “Скуола Италиана Пицайоли”.

По време на цялата проява ще работят павилиони с кулинарни специалитети от различни области на Италия – пица, паста, сладкиши, сладолед и дегустация на италиански вина.

* * *

Филмова седмица на Луи дьо Фюнес
Куклен панаир, латино танци и още представления за празника на София

Коментирай