Когато хобито те завладее: Плетените кукли на Румяна Тодорова участват на фермерските пазари на Lidl

03.06.2024г. / 12 30ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Когато хобито те завладее: Плетените кукли на Румяна Тодорова участват на фермерските пазари на Lidl

Фермерските пазари на Lidl са част от последователната политика на компанията в подкрепа на родните производители и на тях освен фермери, участват също и различни майстори и творци.

Румяна Тодорова е сред новите участници в инициативата. Нейните плетени кукли бяха акцент на пазара в четвъртия фермерски пазар за годината, който се проведе на паркинга на магазина на бул. „Царица Йоанна“ 20 в София.

Инициативата е наистина прекрасна. Страхотно впечатление ми направи организацията – всеки участник има собствена шатра, което по-скоро не е така на платените варианти на този вид пазари“, споделя Румяна. „Хората могат да разгледат спокойно всичко, без да се блъскат. Има пространство“, допълва тя.

Умението да плете Румяна Тодорова е наследила от своята баба. От хоби плетенето постепенно обсебва цялото ѝ време и тя му се отдава с удоволствие. „Плета предимно на една кука. Мога и на две, и на пет, но предпочитам работата с една. Използвам изключително и само бебешка прежда, която е антиалергична, както и силиконов пух отново от антиалергична материя за пълнеж“.

Казва, че днес е много по-лесно да се научиш да плетеш, тъй като има много места откъдето да си набавиш информация. Макар че тя пази сантимента от бабините уроци, признава, че благодарение на лесния достъп до материали и видеа човек може да надгражда уменията си.

Благодарна съм и знам, че съм огромна късметлийка, защото наистина всичко, което създавам с ръцете и влагам сърцето и емоциите и безсънните си нощи в него – попада при хора, които го ценят“, казва още Румяна.

Тя измисля героите си сама. Дори да ѝ поръчат нещо конкретно, не работи по схема. „Обичам да изработя плетивото така, както аз го виждам“, категорична е тя и се надява на още участия във фермерските пазари на Lidl.

Следващите няколко издания ще бъдат по морето с много нови участници – както фермери, така и занаятчии.