Признаци, че сте в токсична връзка със себе си

Провалът ви ужасява

21.06.2024г. / 15 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Често говорим за токсичните връзки с партньори, родители, колеги, приятели, но забравяме, че има отношения, които са по-важни от всички останали. Това са отношенията, които имаме със себе си. И те също могат да са токсични и да ни вредят. Ако имате съмнение, че и вие сте в такава "отровна" връзка със себе си, можете да се убедите, като прочетете следващите редове.

Говорите лошо за себе си.

Това е един от най-сигурните признаци, че връзката ви със самите вас е токсична. Колко често си казвате: "Колко съм глупав/а!" или "Каква идиотка съм!"? Може да ви се струва невинен израз, неволно изречен в момент на яд, но този тип говорене и то постоянно, ни кара да изпитваме неувереност в себе си. 

Свързани статии

Провалът ви ужасява. 

В живота не всичко става по план и така, както ни се иска. Понякога се проваляме, после се изправяме и продължаваме - нормалният цикъл е това. Но, ако сте от хората, които се вцепеняват при мисълта за провал и не смеят да направят по-смела крачка, за да не се изложат, то това говори за токсична връзка. Страхът от провал ви спира да се развивате и няма как да разберете дали ще успеете или ще се провалите, ако не опитате. И в двата случая ще сте нещастни, но поне можете да опитате да го промените. 

Непрекъснато се съмнявате в себе си. 

Нормално е човек да има колебания в живота си, особено що се отнася до важните решения, които трябва да вземе. Но ако тези съмнения са непрекъснати и всекидневни, касаещи дори и дребни избори от ежедневието, това говори, че не обичате достатъчно себе си. Нямате си доверие, че се справяте и можете да вземете правилно решение. Тези съмнения постепенно подкопават вярата в собствените ви възможности и ви правят нещастни.

Свързани статии

Угаждате на всички.

Друг признак, че сте в токсична връзка със себе си е, когато на първо място се стремите да угодите на всички други и последно на себе си. Виждате сами каква е разликата, нали? Как ще сте в хармония със себе си, ако не се държите добре със себе си, преди да се отнесете с внимание към другите. Това ще е извор на вечно неудовлетворение от живота, ако продължавате с това темпо.

Игнорирате собствените си нужди и желания.

Помните ли кога направихте нещо само за себе си? Да си купите нещо, което искате, да хапнете нещо, което ви се яде или просто да релаксирате, без да мислите за никой и нищо? Ако отговорът е "отдавна", имате проблем. И той е, че не цените достатъчно себе си и връзката с най-важния човек в живота ви - вие самите. Вие сте човекът, с когото ще прекарате целия си живот и трябва да угодите на себе си, да изпълнявате от време на време собствените си желания и да задоволявате нуждите си. Ако искате да сте в хармония със себе си и да живеете възможно по-щастливо.

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 1 седмица )
Tocno zatova goveorim godini tocno za tova ce obichame sebe si pravim neki nesta ako maxis na cutorata ste ti se kacahat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 1 седмица )
Ne bre ne ni yasyava naprotiv dava sila da ssazdadep podoben na nekoi ymnik kakto vas pisatelite vseki den poychavaki tapeliva licnost me ne barzame celuvki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар