5 дзен принципа, които ще преобърнат живота ви 

Обградете се с позитивизъм

15.07.2024г. / 12 37ч.
Мария Василева
Щастието е по-близо, отколкото си мислите. Снимка: istock

Щастието е по-близо, отколкото си мислите. Снимка: istock

Колкото по-натоварен е съвременният ни начин на живот, толкова повече смисъл и мъдрост намираме в източните философии. Но какво всъщност означава „дзен“? Когато чуете тази дума, може би в съзнанието ви изниква картина на будист някъде в планината, мирно седнал в пълната тишина на природата, игнорирайки събитията в съвременното общество. Това със сигурност е нещо, към което не всеки може да се адаптира. Но макар да е вярно, че дзен произхожда от спокойните практики на будизма, това съвсем не означава, че трябва да сте на такова духовно ниво, за да постигнете спокоен живот. Как да постигнете вътрешен мир и хармония? Чрез 5 дзен принципа, които ще преобърнат живота ви.

Наслаждавайте се на момента 

Този цитат от Thích Nhất Hạnh, виетнамски дзен монах, казва всичко: „Пийте чая си бавно и с благоговение, сякаш това е оста, по която се върти Земята  – „бавно, равномерно, без да бързате към бъдещето.“ Не е нужно да правите новаторски неща, за да живеете смислен живот. Не е нужно да сте първият, изкачил Еверест.

Всъщност не е нужно да сте първият човек, който прави нещо. Просто се грижете да се насладите на повечето моменти от деня си. Спрете за няколко секунди на ден и се насладете на момента – това е нещо, което всеки може да направи.

Щастието е по-близо, отколкото си мислите 

Често търсим щастие във външни източници: пътуване, нова работа, преместване в друг град, нов партньор, повече преживявания и т. н. Но ако сега сте нещастен, вероятно ще бъдете нещастен човек и с нови преживявания.

Цитат от японския дзен майстор Доген обяснява този принцип много добре: „Ако не можете да намерите истината точно там, където сте, къде другаде очаквате да я намерите?

Не търсете щастието на други места. Намерете го точно там, където сте. След като станете щастливи, е по-лесно да останете щастливи.

Смисълът на живота е да си жив 

Алън Уотс е британски философ, който се запознава с дзен през 1936 г., когато присъства на конференция, на която говори Д. Т. Сузуки. Сузуки, японски автор, сам повлиява на разпространението на Дзен на Запад. И от този момент Уотс (по това време на 21 години) е очарован от Дзен. Написва много книги. Една от най-популярните книги е „Way of Zen“. Уотс също изгражда голям брой последователи на Запад.

Според него: „Смисълът на живота е просто да си жив.“ Това твърдение е толкова просто, толкова очевидно. И въпреки това всички се втурват в голяма паника, сякаш е необходимо да постигнат нещо извън себе си. Вместо да мислите, прекарайте живота си просто живеейки го. Станете полезни, решавайте проблеми, добавяйте стойност и най-важното: наслаждавайте се. Не бързайте с живота. Преди да разберете, всичко ще свърши.

Свързани статии

Разпознайте и приемете своя начин на мислене 

Всеки има различен начин да гледа на света. Някои го виждат с очите на оптимист; други са песимисти за това, което предстои. И все пак други обичат да мислят, че са реалисти, винаги гледащи на фактите и статистиката, за да определят дали денят им ще протече добре или не. Няма значение какво вярвате, че сте, важното е да приемете това.

Признайте възходите и паденията си в начина, по който мислите и действате. Ако не успеете да ги видите, тогава попитайте някого за това, което смята, че сте. Можете да получите някои много полезни насоки от друга гледна точка. Понякога другите може да видят нещо невидимо за очите ви. Никой не може наистина да ви инструктира за щастлив модел на мислене, защото всеки е уникален по този начин. Но това, което можете да направите, за да си помогнете да мислите позитивно ежедневно, е да се обградите с практични, полезни хора, места и неща.

Обградете се с позитивизъм 

Вие улавяте много неща от заобикалящата ви среда, повече отколкото сте склонни да осъзнавате. Ако сте погълнати от мрачна, депресираща среда, тогава ще се окажете постоянно в лошо настроение. Това, което можете да направите, е да се свържете с хората, които ви правят по-щастливи, или да намерите места, на които можете да се отпуснете и да се насладите на времето, което имате за себе си.

Ако установите, че натрупвате негативни чувства, опитайте се да ги проявите по начин, който няма да ви разочарова или да нарани някого. Пренасочете ги към по-добри идеи и мислете за доброто, а не за лошото. Във всеки случай винаги има по-хубава страна. Отбележете всичките си емоции, за да разберете по-добре кои се случват по-често през деня. Ако се наслаждавате повече на дните си и изглежда, че имате положителни мисли през цялото време, значи сте напът да намерите своя спокоен ум.

Свързани статии

Коментирай