10 начина да инвестирате в себе си

Развивайте се

15.07.2024г. / 17 28ч.
Мария Дуковска
Отделяйте време за четене всеки ден. Снимка: istock

Отделяйте време за четене всеки ден. Снимка: istock

За да се развиваме успешно в личен и професионален план е важно да инвестираме в себе си, в усъвършенстването на личните качества и умения. Със сигурност можете да го правите, стига да отделяте по малко време всеки ден. Вижте 10 начина, с които можете да започнете да инвестирате в себе си.

1. Четете всеки ден поне по 20 минути.

Това е прекрасен начин не само да се образовате по дадена тема, но и да ограничите стреса. Вместо безцелното скролване в социалните мрежи, изберете четенето.

2. Започнете да учите нов език.

Може и чрез безплатни приложения на телефона.

3. Планирайте храненията си.

Това е начин да избегнете прекаляването с висококалорични храни, богати на захар или мазнини. Просто планирайте седмица за седмица какви ястия ще си приготвяте и ще усетите колко по-добре ще се почувствате с времето.

4. Хранете се съзнателно, без да гледате в телефона или телевизора.

Упражнявайте се в съзнателно живеене, като започнете с храненето. Изключете устройствата, докато обядвате или вечеряте, и усетете храната. Позволете си да изпитате удоволствие от храната, а не машинално да я консумирате. Така ще избегнете и прекаленият прием на калории.

5. Купете си дреха, която ви дава самочувствие.

6. Усетете негативните емоции и анализирайте какво ги причинява.

Работете върху причините и се опитайте да неутрализирате ефекта им върху емоциите си. Ако успеете, това ще ви донесе много по-голяма емоционална стабилност и устойчивост.

Свързани статии

7. Спрете с нездравословното сравнение с роднини, приятели или колеги.

Работете за вашето удовлетворение, а не за чуждото одобрение.

8. Направете едно продуктивно нещо, което отдавна отлагате.

Отидете на профилактичен преглед или си пуснете изследвания, които отдавна отлагате да направите. Поправете душа, който от месеци капе или пък смажете вратата, която скърца от седмици. Поставете си за задача да свършите поне едно полезно нещо, което отдавна ви е на мисъл, но все не го вършите. Ще усетите голямо облекчение, щом го свършите.

9. Премахнете излишните неща в дома си, работното си място, електронната поща, компютъра и телефона.

Периодично почиствайте дома си от стари и неизползвани вещи. Същото се отнася за гардероба ви, компютъра и имейла ви. Чисти шкафове=чисто съзнание. Колкото по-задръстени са стаите ни от предмети, както и от излишни файлове, толкова по-затормозено ще е и съзнанието ни.

10. Назовете 5 неща, за които сте благодарни и 5 неща, които обичате в себе си.

Понякога сме толкова улисани в динамиката на ежедневието, че забравяме да си благодарим за това, което сме и за нещата, които постигаме всеки ден. А тази благодарност и обич трябва да се отчита, за да може да растат у нас позитивните емоции, а не негативните.

Свързани статии

Коментирай