4 начина да повишите увереността си

Изправете се пред страховете си

25.07.2024г. / 11 24ч.
Мария Василева
Няколко начина да повишите увереността си. Снимка: istock

Няколко начина да повишите увереността си. Снимка: istock

Може би най-важното условие за успех е нашата собствена нагласа за това. Ако усещате, че ви липсва самочувствие, значи е дошло време да действате. Повишете увереността си, като следвате някоя от следните препоръки:

Спрете да се сравнявате с другите 

Сравнявате ли се с това как изглеждат хората, които следвате в Инстаграм? Или може би сравнявате заплатата си с това, което печели ваш приятел? Теорията за социални сравнения обяснява, че правенето на сравнения е естествено. Но едва ли ще ви помогне да повишите самочувствието си. Може дори да има обратен ефект. Проучване от 2018 г., публикувано в Personality and Individual Differences, установило пряка връзка между завистта и начина, по който се чувстваме със себе си. По-конкретно, изследователите отбелязват, че когато хората се сравняват с другите, изпитват завист. И колкото повече завист имат, толкова по-зле се чувстват за самите себе си. Как да изградите самочувствие, ако забележите, че правите сравнения? Първо, напомнете си, че това не е полезно.

Всеки участва в своето състезание, но животът не е състезание. Ако изпитвате завист към живота на някой друг, полезно е да си припомните собствените си силни страни и успехи. Водете дневник на благодарността, за да си спомняте по-добре областите в живота, в които сте благословени. Това може да ви помогне да се съсредоточите върху собствения си живот, вместо да се фокусирате върху живота на другите.

Социалните медии са един вид система, която на практика е предназначена да насърчава сравнението. Но като си спомним, че хората обикновено публикуват само най-доброто и най-лошото от своите преживявания, то може да ви помогне да празнувате ежедневните си победи и да повишите увереността си.

Свързани статии

Изправете се срещу страховете си 

Спрете да отлагате нещата, които искате да направите докато не се почувствате по-уверени в себе си – като например да поканите някого на среща или да кандидатствате за повишение. Един от най-добрите начини да изградите увереността си в тези ситуации е като се изправите лице в лице със страховете си. Практикувайте да се изправяте пред някои от страховете си, които произтичат от липсата на самочувствие. Ако се страхувате, че ще се засрамите или си мислите, че ще объркате, все пак опитайте. Малко съмнение в себе си може дори да помогне за подобряване на представянето ви. Кажете си, че това е само експеримент и вижте какво ще се случи. Може да научите, че да си малко тревожен или да направиш няколко грешки не е толкова лошо, колкото си мислите. И всеки път, когато вървите напред, вие придобивате повече увереност в себе си. В крайна сметка това може да ви помогне да предотвратите поемането на рискове, които ще доведат до големи негативни последици. Дори и малките победи могат да помогнат. Считайте това за вид терапия.

Правете неща, в които сте добри 

Какво се случва, когато правите неща, в които сте добри? Вашето самочувствие започва да расте. Вашите силни страни стават още по-силни, което ви помага да подобрите вярата си в себе си. Възприемането на този подход има и друга полза: може да увеличи доколко сте доволни от живота си. Едно проучване установило, че вярата в способността ви да надграждате личните си силни страни е донякъде свързана с нивата на удовлетворение от живота. Това започва с идентифицирането на тези силни страни. След това работете, за да ги направите по-силни, като се ангажирате с тях редовно. Ако сте добри в определен спорт например поставете си за цел да тренирате или играете поне веднъж седмично. Ако се справяте добре с определена задача на работното място, опитайте се да я изпълнявате по-често. Надграждането върху силните ви страни също може да ви помогне да изградите самочувствието си.

Свързани статии

Посетете обучение за професионално развитие 

Развитието на уменията, на които разчитате за работата си, може да повлияе на цялостната ви увереност. Когато повишите нивото на уменията си или развиете допълнително специфично умение, като например изучаване на нов език за кодиране (ако работите в ИТ сектора), може да подобрите начина, по който се справяте в ролята си и това може да има положително влияние върху увеличаването на вашата увереност.

Помислете за посещение на обучение за професионално развитие или обучение за умения. Например може да изкарате курс или да посетите обучителен семинар, за да научите нови стратегии за управление на проекти, или да четете списания или книги, които да предложат информацията, която да добавите към вашите квалификации.

Свързани статии

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 1 месец )
Znaes li kolko zaplati sam isharcil toya kolega ili coveka koto si misli ce zavijdame ili se sravnyava.e smesni ste ne me valnuva noto kolega nito carya nito xaricata nito magaricata noto ahmaka nito prostata nito bedriva nito bogatiya edisvo no koeto pravya e gredam sebe si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 1 месец )
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 1 месец )
Ty sili ya ima pri rojdenie oste ili ya nama yverenosta a za da psuses nostop ti znaci v debet ima nesto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар