Изложба с контрацептиви е открита във Варна

26.09.2008г. / 16 38ч.
Аз жената
Изложба с контрацептиви е открита във Варна

До първите дни на декември 2008 г. в Музея по история на медицината във Варна може да се види първата изложба на тема “Контрацептиви и контрацепция”. Това съобщи директорът на музея Тодорка Стоянова. Идеята за изложението се родила преди година, когато уредниците в музея коментирали темата с колегите си от другите градове.

На изложението може да се видят предмети и различни билки от Древността до наши дни. Един от щандовете е предназначен за ученици и студенти, където подрастващите могат да се запознаят с различните контрацептиви: презервативи, противозачатъчни, тръби за промивки, диафрагми, спирали и др.

Изложбата е предизвикала неочаквано голям интерес. Тя е посетена от стотици ученици, чужденци и още много други посетители, съобщава moreto.net.

По думи на Стоянова най-ранните експонати в изложбата са антични глинени фалоси, които са символ на мъжкото начало, на плодородието и вероятно са били с ритуално предназначение. Останалите експонати са от началото на XX век. Те са от Варна и Варненския район и са част от музейния фонд. Това са лекарствени средства, целящи засилването на половата активност при мъжете и жените, рецепти от народната контрацептивна медицина, лекарства против венерически болести, предмети, свързани с преградната контрацепция, уред за влагалищни промивки и др.

* * *

И мъжете ще пият контрацептиви
Презерватив vs контрацептив
Какво е спешна контрацепция
Начини за контрацепция

Коментирай