15 факта за Селин Дион

Една от най-великите певици за всички времена

29.07.2024г. / 12 26ч.
Михаела Лазарова
15 факта за Селин Дион.Снимка: Getty

15 факта за Селин Дион.Снимка: Getty

Селин Дион ще остане в историята като една от най-талантливите певици. Грандиозен талант, модна икона и жена с невероятно силен дух. През 2022 година певицата отменя няколко концерта от свето турне. Причината за това е, че ѝ бива открито автоимунно заболяване – Синдрома на скования човек. Рядко срещано заболяване, което се характеризира с болезнени спазми, болки в мускулите. 

Именно за битката си с него, певицата Селин Дион разказва в документалния филм за живота си "I Am: Celine Dion", който излезе преди седмици.

Крехка физически, вероятно и духом, но без да го показва, Селин Дион пя на живо на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. 

Свързани статии

Какво още не знаем за тази великолепна изпълнителка и жена?

Вижте 15 факта за Селин Дион. 

1. Тя е родена като Селин Мари Клодет Дион на 30 март 1968 г. в град Шарлеман, който е на 24 км от Монреал.

2. Семейството ѝ е голямо, като Дион е най-малката от 14 братя и сестри. Израснала в музикално семейство, тя е потопена в света на музиката от ранна възраст.

3. Като горда канадка, певицата владее френски и английски език. В репертоара си от песни, тя често включва френския език.

4. Песента „My Heart Will Go On“ затвърди славата ѝ на звезда.

5. Записва песни на множество езици. Селин Дион е известна със своята гъвкавост и е записала песни на няколко езика, включително английски, френски, испански, италиански, немски и японски. Способността ѝ да се свързва с публиката надхвърля езиковите бариери.

5. Тя е продала над 200 милиона записа. Огромният талант на певицата се превърна в търговски успех. През цялата си кариера тя е продала над 200 милиона записа по целия свят, което я прави един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена.

6. Тя е и един от най-успешните артисти за всички времена с музикалните си представяния в Лас Вегас. Нейните изпълнения в The Colosseum в Caesars Palace привлякоха фенове от цял ​​свят.

7. Селин Дион е имала привилегията да си сътрудничи с легендарни артисти като Андреа Бочели, Барбра Стрейзънд, Лучано Павароти и Стиви Уондър и други.

8. Носителка на множество награди, включително Грами,J uno Awards, World Music Awards и много други. Талантът й е признат в световен мащаб.

9. Още от много ранна възраст Дион знае точно каква иска да бъде - певица. Първото ѝ публично представяне е когато тя е едва на петгодишна възраст, пеейки на сватбата на брат си Мишел. На 12-годишна възраст Дион композира първата си песен с майка си и брат си Жак.

10. Първата й телевизионна изява е преди почти 40 години. На 19 юни 1981 г., когато е на 13 години, Дион има първото си телевизионно участие в телевизионно шоу в Квебек, водено от Мишел Жасмин.

11. На 11 септември 1984 г., когато е само на 16 години, тя пее Une colombe пред 60 000 души на олимпийския стадион в Монреал в чест на посещението на папа Йоан Павел II в Канада. 

12. Селин Дион изпълнява и благотворителната дейност. Тя е участвала в различни благотворителни инициативи, включително подкрепящи организации, които се фокусират върху изследванията на рака, образованието и благосъстоянието на децата.

13. Когато е на 12 години Дион среща своя бъдещ съпруг и импресарио Рене Анжелил. Сключват брак през 1994 година. Имат рима сина. Рене Анжелил почина през 2016 година след дълго боледуване от рак.

14. Нейният най-продаван албум е „Falling Into You“, който е продаден в над 32 милиона копия по целия свят.

15. Селин Дион има участия в няколко филма, включително “The Power of Love” and “Quest for Camelot.”

Снимки: Getty

Коментирай