Как да пестите пари по време на лятната си ваканция?

Споделете с приятели разходите за настаняване 

07.08.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
Има начини да спестите по време на ваканция. Снимка: istock

Има начини да спестите по време на ваканция. Снимка: istock

След като дългоочакваната ваканция е вече факт, може би със страх поглеждате банковата си сметка. Възможно ли е да спестите пари по време на ваканция? Вижте няколко идеи как можете да направите това:

Спестете от атракции 

Туристическите атракции наистина могат да добавят доста разходи към бюджета ви. За да спестите пари, потърсете онлайн пакетни оферти. Ако сте решили да пътувате в чужбина, можете да получите City Pass, който предлага достъп до няколко атракции в един град на една обединена по-ниска цена. Можете да спестите много и в същото време да се забавлявате!

Следете за намаления на полетите 

Резервирайте вашия самолетен билет рано или в последния момент, за да получите най-добрите оферти (например 10 месеца или 2 седмици преди вашето заминаване). Сравнете маршрутите на полетите от различни авиокомпании, за да получите най-добрата сделка. Помислете за летене във вторник и връщане в понеделник. Избягвайте да летите в петък и неделя, ако можете, тъй като тези дни са най-скъпите. Отивате в Европа? Помислете за използване на нискобюджетни авиокомпании, които предлагат пътуване без излишни екстри.

Свързани статии

Задайте си бюджет

Когато планирате лятната си ваканция, едно от първите неща, които трябва да направите, е да определите бюджет. Това ще ви помогне да поддържате разходите си на ниво – независимо дали пътувате сами или със семейство. Ако ще сте на семейна ваканция, добра идея е да включите децата си в бюджетното упражнение. Тоест, вместо да им купувате всички сувенири, фунийки сладолед и други лакомства, които искат, дайте им дневна сума, която могат да използват, за да си купят това, което желаят. Това не само ви помага да контролирате разходите, но и учи децата ви на стойността на парите.

Направете проучване и планирайте предварително 

Дори и да остават само няколко седмици преди пътуването ви, направете плановете си възможно най-скоро! Колкото по-близо сте до датата на почивката си, толкова по-скъпо е пътуването ви. Колкото по-рано вземете важните решения – къде отивате, как да стигнете дотам и къде да отседнете – толкова по-рано ще разберете каква част от бюджета ви за почивка може да отиде за дейности и развлечения.

Потърсете оферти 

Има много оферти и отстъпки – просто трябва да направите малко проучване. От хотели до мотели, самолети до влакове, има голямо разнообразие от опции, които могат да ви спестят пари. Ако принадлежите към клуб за търговия на едро, проверете уебсайта им за оферти за пътувания, коли под наем и хотели. Такива сайтове са заредени с оферти за спестяване на пари – проверете, за да видите какво е налично във вашия дестинационен град. И не забравяйте да проверите за групови отстъпки, които може да са налични чрез вашия работодател.

Възползвайте се от наградите с кредитни карти 

Може да използвате кредитна карта, която печели наградни точки или други отстъпки. Ако не знаете какво предлага вашата карта, проверете акаунта си онлайн или се обадете на вашата банка или компания за кредитни карти. Вашата ваканция е идеалното време да използвате всички точки, които сте спечелили, например точките, които сте спечелили с вашата кредитна карта.

Свързани статии

Споделете разходите за настаняване  

Някои от най-добрите спомени се създават, когато прекарвате време с близките си. Вместо да харчите пари за хотелска стая, помислете дали да останете в къща под наем и да разделите разходите с група. Плюс това, ако разполагате с кухня на ваше разположение, няма да е необходимо да ядете навън за всяко хранене; което може да ви спести голяма сума пари по време на ваканцията ви. И разбира се, споделянето на наето място с приятели и семейство ще ви осигури безценни спомени, които ще имате завинаги.

Коментирай