„Богините никога не остаряват“

Книга за богинята вътре в нас

06.08.2024г. / 14 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: Издателство "Вдъхновения".

Снимка: Издателство "Вдъхновения".

Въпреки че говорим за желанието да „остаряваме с финес“, истината е, че когато става въпрос за остаряване, ние сме програмирани да се страхуваме от неизбежен упадък: на здравето, външния ни вид, сексуалните ни отношения, дори на удоволствието, което изпитваме от самия живот. Но както д-р Кристиан Нортръп ни показва в тази дълбоко овластяваща книга „Богините никога не остаряват“, ние имаме в себе си потенциала да превърнем остаряването в съвсем различно изживяване както за тялото, така и за душата ни.

В глави, които съчетават лични истории и практически упражнения с най-новите изследвания за здравето и стареенето, д-р Нортръп излага принципите на живот без възраст – от изключване на преработените храни до освобождаване на блокираните в нас емоции, от прегръщане на чувствеността ни до дълбоко свързване с нашия Божествен източник. Обяснявайки, че състоянието на здравето ни е продиктувано много повече от вярванията ни, отколкото от нашата биология, д-р Нортръп си поставя за цел да промени възприятията ни за остаряването и да ни покаже какво имаме право да очакваме от по-късните си години – без значение че нашата култура се опитва да ни внушава противното – включително:

•     Крепко добро здраве

•     Пълноценен сексуален живот

•     Способността да обичаме, без да губим себе си

•     Способността да движим тялото си с лекота и удоволствие

•     Яснота и автентичност във всички наши взаимоотношения – особено тези, които имаме със себе си

„Приемането на всички правилни добавки и хапчета или извършването на правилната процедура не е предписанието за борба със стареенето“, обяснява д-р Нортръп. Неостаряването е свързано с жизнеността – творческата сила, която ражда нов живот.“ „Богините не остаряват“ ще ви снабди с инструменти и вдъхновение за внасяне на жизненост и жизнерадостност във вашите собствени неостаряващи години – всичко това чрез 14-дневната програма на д-р Нортръп, вашата лична рецепта за създаване на здравословен, одухотворен, радостен нов начин за преминаване през всеки етап от живота.

  • ЗА БОГИНИТЕ ВЪЗРАСТТА НЕ СЪЩЕСТВУВА
  • БОГИНИТЕ ПОЗНАВАТ СИЛАТА НА УДОВОЛСТВИЕТО
  • БОГИНИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗДРАВЕТО СИ
  • БОГИНИТЕ СКЪРБЯТ, ГНЕВЯТ СЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ НАПРЕД
  • БОГИНИТЕ СА ЧУВСТВЕНИ И СЕКСИ
  • БОГИНИТЕ ОБИЧАТ, БЕЗ ДА ГУБЯТ СЕБЕ СИ
  • БОГИНИТЕ СЕ ДВИЖАТ С РАДОСТ
  • БОГИНИТЕ СА ВЕЛИКОЛЕПНИ
  • БОГИНИТЕ НИКОГА НЕ ОСТАРЯВАТ!

За д-р Кристиан Нортръп

Д-р Кристиан Нортръп е експерт по въпросите на женското тяло и женската мъдрост, автор на бестселъри на New York Times, сертифициран акушер-гинеколог, бивш асистент клиничен професор по акушерство и гинекология в Медицинския колеж на Университета на Върмонт, далновиден пионер в областта на женското здраве.

След десетилетия на първа линия в професията си като лекар по акушерство и гинекология, сега тя посвещава живота си на това да помага на жените наистина да процъфтяват, като ги учи как да подобряват всичко, което може да бъде подобрено в телата им. Д-р Нортръп е водещ привърженик на медицината, която признава единството на ума, тялото, чувствата и духа.

Като собственик на бизнес, лекар, бивш хирург, майка, писател и мотивационен лектор, д-р Нортръп признава индивидуалния и колективния ни капацитет за растеж, свобода, радост и баланс.

Когато не пътува, д-р Нортръп обича да посвещава свободното си време на аржентинското танго, ходенето на кино, срещите с приятелите и семейството, плаването и четенето.

Откъс от книгата:

„ТЯЛО, ИЗЛЕКУВАЙ СЕ“

Като деца сме очаровани от способността на телата ни сами да лекуват ожулено коляно или счупена кост. Но като възрастни често забравяме за забележителната способност на тялото да се възстановява само. Ключът към това възстановяване е разбирането, че съществува баланс между имунитета и патогените. Никой от нас не е напълно освободен от заплахи за здраве си. Във всяко тяло има ракови клетки и микроорганизми, които биха могли да причинят заболяване, ако не бъдат държани под контрол. Всички хора имат изкуствено създадени токсини в кръвта и органите си. Няма начин да живеете идеално чист живот, без никакви патогени. Всъщност страхът от патогените потиска имунната ви система и увеличава вероятността да се разболеете.

Самият произход на западната медицина се корени в изследването на патологията: типичният пример за войната и борбата с нашественици. Самото здраве и нещата, които допринасят за него, почти никога не се изучават или преподават. Програмирани сме още от утробата да мислим за телата ни и за заобикалящата ни среда като за военна зона, в която трябва да сме въоръжени с всевъзможни лекарства, за да водим война срещу микробите и срещу самите ни тела. До голяма степен сме пренебрегнали силата на имунна си система и на вродената способност да подсилваме имунитета си. Този начин на мислене, както и страхът, който го налага, трябва да изчезнат. Време е да си възвърнете мъдростта и силата на лечителя в себе си.

Няма съмнение, че западната медицина може да бъде много полезна за справяне с определени остри състояния. Когато паднете от стълба и счупите ръката си или получите мозъчно сътресение, разбира се, че ще искате да отидете в спешното за помощ. Аз съм голям почитател на западната медицина и нейната забележителна способност да замени износена тазобедрена става или да се справи с остра травма. Когато дадено заболяване е животозастрашаващо, вие искате да имате достъп до възможно най-добрите медицински тестове и лечения, които съществуват. Повечето медицински проблеми обаче не са спешни: те се развиват с течение на времето след дълъг процес, в който можем да се намесим във всеки момент.

Както казва д-р Майрън Венц, световноизвестен микробиолог, „Ние умираме твърде дълго и живеем твърде кратко.“ Повечето заболявания не са просто причинени от вирус или отделен физически агент. Винаги има и умствен, емоционален и духовен или енергиен аспект. Най-добрият подход към здравословните проблеми е да ги признаете и да се заемете с тях чрез холистичен подход ум-тяло-дух към отлично здраве, а не само чрез физическа намеса.

Болестите и разстройствата са част от естествените процеси в природата.

Болестта може да ни даде онзи изключително важен тласък да погледнем навътре в себе си и да се справим с емоциите, които сме избягвали цял живот. Преди години д-р Бърни Сийгъл, с когото бяхме съпредседатели на Американската асоциация за холистична медицина, беше казал: „Основният проблем, с който се сблъскват повечето пациенти, е неспособността да обичат себе си.“ Това е толкова вярно – не само за пациентите, но и за всички нас. Нашето предизвикателство е да се научим да обичаме себе си точно както го прави Духът: безусловно. Трябва да обичаме себе си не заради някакво постижение или за това, което предоставяме на другите, а просто защото сме ценни същества. Това е основното послание, което трябва да споделят онези, които са се докоснали до смъртта и след това са се завърнали. Ние сме обичани и ценени повече, отколкото можем да си представим. И можем да се научим да се грижим за себе си от гледна точка на обичащи – физически, емоционално, умствено и духовно – както бихме направили със скъпоценно дете. Тогава жизнеността ни автоматично се повишава.

Жените са научени да бъдат перфекционисти, непрекъснато в движение, правещи нещо за другите, без да спират за почивка, докато не стане крайно наложително. Твърде често се отнасяме към храната като към нещо, което да грабнем в движение. И прекарваме много часове в седнало положение, докато шофираме, работим на компютри и т. н. Упражненията могат да изглеждат просто като още един елемент, който да се впише в препълнения списък със задачи. Изтощаваме телата и духа си, като се опитваме да натъпчем всичко, което мислим, че трябва да направим.

Но телата ни никога не са били предназначени за продължително седене. Нито пък сме създадени за бедна на хранителни вещества бърза храна, закупена през прозореца на автомобила и изядена набързо, докато чакаме на червен светофар. Сънят и почивката са от съществено значение, както Ариана Хъфингтън толкова убедително доказва в книгата си „Овладей живота си“1.

Живот, лишен от движение, сън и питателна храна, изтощава и бързо състарява организма, тъй като претоварва имунната, ендокринната и централната нервна система. Смятам съня за моето лекарство номер едно. Добрият нощен сън решава повечето ми проблеми за една или две нощи, защото повишава жизнеността ми, както и ме освобождава от всякакви емоции и вярвания, които ми пречат да изразя своята божествена природа. Ежедневното движение, дори и да е само изправяне и след това сядане пред компютъра или пред телевизора – около 32 пъти на ден – ще засили имунитета ви и ще накара здравословните ефекти на гравитацията да работят за вас!

Нормално е имунната ви система да има върхове и спадове. Лимфоцитите, или белите кръвни клетки, оформят спирали по стените на матката, които нарастват и намаляват с менструалния цикъл, точно както се променя луната в различните фази. Следователно, вашият имунитет е нисък точно преди менструацията, така че може да забележите, че сте по-склонни към настинки, мигрена и други заболявания през тези дни точно преди и в началото на менструацията, в случай че все още имате менструация. Този месечен спад в имунитета обикновено изчезва след менопаузата. За да подсилите имунитета си, трябва сами да положите допълнителни грижи за себе си; ето защо менструалният цикъл е толкова мощен естествен инструмент чрез който да се научим как да поддържаме добро здраве. Недостатъчната любов и грижа за себе си, често води до спазми и ПМС.

Тялото не е нещо диво, което се нуждае от опитомяване, а е съдът за нашата творческа жизнена сила и храмът, в който сме предназначени да изживеем рая на земята. Когато разберем, че сме дошли тук, за да живеем в рая на земята, започваме да осъзнаваме, че нашите тела са единственото място, където можем да го направим. Спираме да отричаме собствените си нужди, започваме да се освобождаваме от старите емоционални и физически токсини, които са запушили енергийните ни центрове, възвръщаме енергията и жизнеността си и събуждаме вътрешния си лечител. Тогава се случва истинската магия, от преоткриването на живота ни до рестартирането на здравето ни.

Коментирай