7 начина да отключите силата на подсъзнанието си

Променете вътрешния си монолог

10.08.2024г. / 15 50ч.
Мария Василева
Как да отключите силата на подсъзнанието си и да се развиете като личност? Снимка: istock

Как да отключите силата на подсъзнанието си и да се развиете като личност? Снимка: istock

Всички сме чували сравнението на подсъзнанието с айсберг, чиято видима част е нашето съзнание. Според специалисти, именно несъзнаваното „ръководи“ всичко в нашия живот. Как да отключите силата на подсъзнанието си и да се развиете като личности? Вижте в следващите редове.

Не позволявайте на страховете на другите хора да ви попречат

Начинът, по който хората реагират на новините за вашия успех, ще ви покаже как наистина те се справят в живота си. Ако обявите годежа си, хората, които са в щастлив брак, ще се радват за вас. Хората, които са в нещастни бракове, ще ви предупредят, че е трудно и че трябва да се насладите на оставащото време като „неженени“ личности. Въпросът е, че страховете на другите хора са проекции на техните собствени ситуации. Те нямат нищо общо с това, на което сте или не сте способни самите вие.

Дайте си разрешение да бъдете успешни

Ако дълбоко в съзнанието си смятате, че успехът винаги е аморален или корумпиран, разбира се, че няма да направите това, което трябва да направите, за да живеете живота, който искате да живеете. Вместо това си дайте разрешение да влезете в цялостно, щастливо, здравословно, здраво и смислено съществуване. Вместо да повтаряте същия стар разказ за вярата, че ще бъдете щастливи, щом отслабнете с 10 килограма, щом получите повишение и т. н., работете върху промяната на вътрешния си монолог. Казвайте си често: „Позволявам животът ми да бъде добър.“ Дайте си разрешение да бъдете щастливи и успешни и не се чувствайте виновни за това.

Свързани статии

Използвайте техниката на противодействието 

Една от най-добрите практики за намаляване на негативния саморазговор е техниката на контра. Всеки път, когато в ума ви дойде негативна мисъл, вие я противопоставяйте с крайно позитивната контрамисъл. Ако например имате важна презентация и си помислите: „Ще се засрамя пред всички тези хора“, веднага контрирайте това с: „Не! Ще бъда толкова добър, че публиката ще ме аплодира пет минути“. Истината често е някъде по средата.

Говорете за успеха си като за настоящ факт, а не като за бъдещ план

Въпреки че не трябва да казвате неща от сорта на: „Карам кабриолет“ или „Аз съм главен изпълнителен директор“, ако те всъщност не са верни, започнете да говорите за това какво искате от живота, но не в контекста, в който искате един ден това да се случи, а така сякаш вече го живеете. Вместо да кажете: „Надявам се да направя това един ден“, кажете „Сега правя стратегия как да го направя“. Вместо да мислите: „Ще бъда щастлив, когато бъда на друго място в живота си“, помислете: „Аз съм напълно способен да бъда щастлив точно тук и точно сега, нищо не ме спира“.

Използвайте техниката на мантрата 

Една от най-мощните техники е мантра техниката. Същността на тази техника е да повтаряте наум (или на глас) положителна мантра, която ще ви помогне да преодолеете трудност или страх. Колкото повече я повтаряте, толкова по-силно вярвате в нея, колкото повече вяра влагате в думите си, толкова по-добър е резултатът. Според много научни изследвания една от основните причини за болестта е... хипохондрията. Това е изкуството да убеждаваш себе си, че си болен. Това е мощна мантра за самовнушение, задвижвана от негативни емоции като страх. Ако това е възможно, тогава би трябвало също да е възможно да убедите ума си, че сте здрави, щастливи, добре изглеждащи или психически силни.

Определете своята съпротива

Когато подсъзнанието ни възпира да преследваме нещо, което обичаме, това е защото поддържаме противоречиви убеждения за него. За да идентифицирате своята съпротива, попитайте себе си. Запитайте се защо се чувствате по-добре, когато отлагате, или защо получаването на това, което наистина искате, всъщност може да ви постави на място, което ви кара да се чувствате по-уязвими от всякога. Намерете начин да посрещнете тези нужди, преди да продължите.

Свързани статии

Имайте генерален план за живота си

Забравете пет или дори десетгодишни планове; толкова много промени търпите във времето, че е почти невъзможно да си поставите цели, които да можете да спазвате. Най-вероятно ще се появят нови или дори по-добри възможности и въпреки че животът ви няма да изглежда така, както сте го мислили, това може и да е за ваше добро. Вместо това имайте генерален план. Определете вашите основни ценности и мотивация. Запитайте се каква е крайната цел на това, което искате да постигнете, докато сте живи; представете си какво наследство искате да оставите. След като идентифицирате ценностите си в „голямата картина“, можете да вземате решения в дългосрочен план, които са в съответствие с истинската ви същност.

По материали от Forbes.com.

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 4 седмици )