6 начина да премахнете негативната енергия на работното място

Стойте далеч от драмите 

07.08.2024г. / 14 32ч.
Мария Василева
Съсредоточете се върху това, което можете да промените. Снимка: istock

Съсредоточете се върху това, което можете да промените. Снимка: istock

Със сигурност работата заема голяма част от деня на всеки. Но междуличностните отношения с колегите ви са от голямо значение не само за начина по който се чувствате, но и за вашата кариера. Как да премахнете негативната енергия на работното място? Вижте в следващите редове:

Стойте далеч от драмите 

Неизбежно на повечето работни места се развиват офис „клики“ или групи. Може да научите, че колеги се събират извън работно време и вие или други колеги не сте били поканени. Или някоя група може да обсъжда разделящи теми като политика, религия и др. Съветваме ви да не се забърквате в този тип офис „драма“. Стойте далеч от конфликти и потенциално разстройващи ви ситуации.

Свързани статии

Практикувайте медитация или успокояващи техники 

Може току-що да сте имали среща с шефа си, на която сте били обвинени за неща, които не са по ваша вина. Или може да сте били изключени от групата за проект, към който сте искали да се присъедините от месеци. Въпреки че ви се крещи, научете се как да управлявате реакциите си, така че да не се храните с негативизма около вас. За мнозина най-лесният начин да направят това е да практикуват форма на медитация или успокояващи дихателни техники. Намерете тихо място, затворете очи, поемете дълго въздух през носа, задръжте го колкото можете и след това го издишайте през устата. Можете да правите това толкова дълго, колкото се чувствате комфортно или имате време. Това ще ви помогне не само да се успокоите, но и да създадете известно пространство между вас и негативността, за да можете да предотвратите това да повлияе на останалата част от деня ви – и на работата ви.

Съсредоточете се върху това, което можете да промените 

Вероятно ще има аспекти на негативизъм на работното място, които не можете да промените. Но ще има и такива, които можете. Съсредоточете се върху последното. Можете да промените начина, по който реагирате на негативността, как вършите работата си, как поддържате качеството на работата си и как се отнасяте към другите. Концентрирането върху това, което можете да промените, ще остави малко време да се съсредоточите върху негативната енергия.

Свързани статии

Ограничете очакванията си към другите 

Ако сте обградени от негативни колеги, запомнете – вие не сте техен съветник или родител и не носите отговорност да промените тези хора. Много от нас искат да скочат в тъмнината и да им покажат изхода – но това, което забравяме е, че понякога негативният човек е доволен там, където е. Потърсете възможности да преосмислите ситуацията, след което имайте смелостта да продължите напред, премахвайки акумулирането на негативна енергия.

Избирайте контактите си 

Дистанционната работа ни даде почивка от необходимостта да споделяме пространството с негативните колеги в офиса. Когато всички работеха в офиса, беше необходимо внимателно планиране, за да можете да си вземете различна обедна почивка с човека, когото не можете да понасяте. Но дистанционната работа ни предостави избор да си взаимодействаме според нашите желания. Все още можете да получавате съобщения от тези ваши колеги, но можете да си поемете дъх и да решите кога и дали ще им отговорите. Понякога създаването на малко пространство дава възможност да се отговори с позитивизъм и търпение.

Не го приемайте лично 

Негативните хора са майстори в плетенето на мрежите си и могат да ви накарат да се чувствате разочаровани, ядосани и негодуващи. Важно е да смекчите емоционалните си реакции и да не позволявате да бъдете въвлечени в чужда битка. Този човек вероятно е толкова погълнат от собствената си гледна точка, че напълно забравя, че поведението му има отрицателно въздействие върху вас.

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Anonimen ( преди 1 месец )
Ne razbrahteli ce pisatelite sa takiva medite falsivite medi falsivite gora nestasnite sa takiva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар