7 летни рецепти с пъпеш

Вкусни идеи с пъпеш

08.08.2024г. / 14 42ч.
Михаела Лазарова
Как да се насладите на пъпеша това лято.Снимка: istock

Как да се насладите на пъпеша това лято.Снимка: istock

Обичате ли пъпеш? Един чудесен летен плод. С пъпеш, без значение кой сорт сме решили да хапнем, можем да приготвим различни летни вкуснотии. Да го сервираме със синьо сирене, да го направим част от нашите ледени коктейли.

Споделяме с вас още няколко идеи как да се насладите на вкуса на пъпеша това лято. 

1. Смути с пъпеш – Това е най-лесният начин да си приготвите вкусно и полезно смути. Комбинирайте любимия ви сорт пъпеш с ядково мляко, шепа спанак, няколко предварително накиснати ядки кашу или бадем, малко спирулина на прах. Може да добавите и мед на сладост по желание.

Свързани статии

2. Салца с пъпеш - Нарежете пъпеш на малки кубчета. Сложете го в купичка и го комбинирайте със ситно нарязан червен лук, чушки халапеньо нарязани на ситно, кориандър, сок от лайм и щипка сол. Сервирайте тази ароматна плодова салца с тортила чипс или към печена риба или пиле на скара.

3. Сорбе от пъпеш – Много лятно и много свежо.

В блендер или кухненски робот смелете пъпеш с малко сок от лайм и мед на сладост. Изсипете сместа в подходяща за фризера кутия. На всеки 30 минути разбърквайте и разбивайте ледените кристали, докато получите гладко и кремообразно сорбе.

4. Пъпеш с прошуто – Абсолютна класика.

Може да сервирате в чиния, като увиете прошуто около тънки резени плод. Или да направите малки шишчета от пъпеш и прошуто, добавяйки към тях бейби моцарела и свеж босилек.

Свързани статии

5. Плодова салата – Комбинирайте различни видове пъпеш с диня. Добавяте към нарязаните плодове малко свежа мента, мед или кленов сироп.

6. Салата със скариди и пъпеш – Много вкусна и различна лятна салата.

Почистените скариди се овкусяват със сол и черен пипер. След което се слагат в добре загрят тиган с малко зехтин. Трябват им около 7-8 минути готвене, след което се отделят в чиния. В купа комбинирайте нарязан пъпеш, свежа краставица, малко червен лук и готовите скариди.  За дресинг може да направите комбинация от майонеза, кисело мляко, малко оцет и маково семе.

7. Десерт с пъпеш – Нарежете пъпеша на удобни за хапване парчета. На водна баня разтопете шоколад и добавете към него натрошени ядки. Потопете парчетата пъпеш в тази смес. Поставете в чиния и я сложете в хладилника, за да се стегне шоколадът.

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай