3 признака на токсичния офис

Подсказват лошата работна атмосфера още на интервюто за работа 

13.08.2024г. / 10 15ч.
Илияна Николова
Кои са 3-те признака, че работната среда може да е токсична? Снимка: istock

Кои са 3-те признака, че работната среда може да е токсична? Снимка: istock

Когато се опитвате да си намерите нова работа, се стараете да направите добро впечатление на интервюто. Но именно това е моментът, в който можете да прецените дали компанията, в която кандидатствате ще се хареса на вас самите. Много хора пропускат да забележат признаците на потенциална токсична работна среда по време на интервюто за работа в стремежа си да направят добро впечатление. Докато се стараете да блеснете на интервюто за работа, не пропускайте да следите за признаците, които издават токсична работна среда. Те могат да се проявят още по време на интервюто за позицията, за която кандидатствате.

Свързани статии

Кои са 3-те признака, че работната среда може да е токсична?

1.   Прибързан процес на подбор по време на интервюто за работа. 

Интервюто за работа е показателно не само за това дали ще харесат вас за позицията, за която кандидатствате, но и дали вие сами ще харесате компанията. Можете да прецените дали работодателят е твърде принуден да наеме служители по най-бързия начин, защото в компанията има сериозно текучество. Ще забележите това по бързо преминаващото интервю сякаш проформа. Ако интервюиращият претупва процеса на разговора, подхожда непрофесионално, не разяснява спецификите на позицията или не проявява дълбок интерес към уменията и качествата ви, значи средата на това работно място може и да е твърде токсична.

2.   Начинът, по който настоящите служители се държат в присъствието на супервайзъра или прекия си ръководител. 

Доверете се на инстинктите си и се вгледайте в издайническите знаци, проявяващи се в езика на тялото и поведението. Ако по време на интервюто станете свидетели на поведението на настоящите служители или някои от тях присъстват на интервюто като експерти, следете за знаците от езика на тялото им. Ако те ви подсказват, че средата е токсична, издават напрегнатост, неискреност, подправено и неестествено поведение, значи нещо не е наред. Доверете се на шестото си чувство и не пропускайте тези знаци, издаващи потенциална токсична работна среда.

Свързани статии

3.   Голямо текучество на напускащите, но не особено много нови кандидати. 

Може би сте чували една характерна фраза по време на интервю – „Имаме много различни роли. За коя смятате, че сте най-подходящ кандидат?“ Обикновено такива изречения подсказват огромно текучество на кадри, при което повечето не се задържат, а остават твърде много свободни позиции. В такива случаи интервюиращият може да се издаде, като ви зададе този въпрос.

Разнообразието от таланти, които компанията търси показва, че се намират в отчаяно положение да наемат когото и да е на която и да е позиция, само за да запълнят дупките. И обратното – добро впечатление би направило, ако по време на интервюто пред вас бъдат очертани конкретните изисквания и качества, които фирмата търси и иска да открие във вас. Това ще ви подскаже, че компанията е сериозна и подбира кадрите си прецизно, а не просто да наема когото и да е.

Следете за всички тези признаци по време на интервю за работа и преценете дали средата, в която ще работите е токсична или не. Тези признаци ще ви помогнат да отсеете подходящите за вас работни места, в които ще израснете, ще научите повече, ще се усъвършенствате и ще се чувствате добре.

Свързани статии

Коментирай