В Шумен и с. Гарван представят резултатите от “Живо наследство” 2008

30.09.2008г. / 14 52ч.
Аз жената
В Шумен и с. Гарван представят резултатите от “Живо наследство” 2008

Заключителни събития на кампанията “Живо наследство” ще се проведат в Шумен и добруджанското село Гарван. На тях ще бъдат представени резултатите от неколкомесечните усилия на местни ентусиасти да възродят забравени обичаи и традиции.

На 01 октомври 2008 г. от 18 ч. в къщата-музей “Добри Войников” в Шумен ще се проведе “Вечерно соаре”. На него ще бъдат изпълнени стари градски песни в нов аранжимент по издирени ноти от миналото. За първи път пред местното население и гостите на града ще бъде показан и филмът, създаден специално за инициативата, който носи заглавието “Градската песен”. Негов продуцент е “Еврофутбол”, изпълнителен продуцент е Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), а режисьор е Иван Иванов.

Новите аранжименти на редица популярни и неизвестни за широката публика стари градски песни са направени от “Колегиум Арсмузика” – Шумен. Инициаторите предварително са издирили ноти в градските и личните архиви на изпълнители, свързани с музикалната история на града.

Тази музика става популярна в Шумен в далечната 1854 г. Светският привкус донасят емигрантите, дошли от Австро-унгарската империя и чрез тях музиката масово навлиза в салоните. Свири се пред отбрана публика и е известна като “музика за буржоата” чак до 9 септември 1944 г. Благодарение на кампанията “Живо наследство” днес се продължава една иначе прекъсната културна традиция.

Ден след събитието в Шумен силистренското село Гарван ще стане домакин на официално представяне на сборник с рецептиХлябът на баба” и на филма “Мелницата и хлябът”. Филмът е създаден от инициатора и спонсора на кампанията за допълнително популяризиране на местните традиции. Събитието е на 2 октомври 2008 г. от 19:30 ч. в Добруджанската къща.

Представителите на читалище “Димитър Ив. Полянов” в Гарван проучиха и записаха местните обреди при изработването на хляба. В рамките на проекта бе реставриран и двигателят на старата мелница в селото. В края на юни беше възроден големия местен празник на хляба.

* * *

Беглик Таш – каменният град на боговете

Коментирай